Under 30 år har forskare i USA tittat på vuxnas kostvanor. Ett fokus i denna långa studie var att titta på hur växtbaserad kost jämfört med en diet bestående av animaliskt protein kunde ha för effekt på hälsan.
Resultatet visade att de som åt en högre andel växtprotein hade 19 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och 27 procent lägre risk att drabbas av kranskärlssjukdomar.
När man tittade på intaget mellan animalier och växtproteiner så var förebyggande av hjärt-kärlsjukdom redan effektivt i förhållandet 1:2 protein från växtriket kontra animalier, samt ett något högre intag för att få skydd mot kranskärlssjukdomar.
ÖVER 200 000 DELTAGARE
Forskarna poängterade dock att även om de internationella kostråden förordar ett högre intag av växtproteiner så vet man inte ännu vad det idealiska förhållandet mellan animalier och växtproteiner är.
Man rekommenderar, precis som tidigare, att undvika rött kött och processat kött. Den genomsnittliga amerikanen äter tre gånger så mycket animaliskt protein kontra växtbaserat protein.
203 000 män och kvinnor rapporterade vart fjärde år om vad de åt. Under dessa 30 år fick bland annat 6000 personer en stroke och över 10 000 kranskärlssjukdomar.
Men kunde se att de som ersatte rött och processat kött med flera växtbaserade källor som nötter hade en lägre risk för stroke.
Fanns det då någon gräns för hur mycket kött man kunde äta för att bibehålla bra hjärthälsa? Ja, riskerna fortsatte att sjunka desto mer man minskade på animalierna och ersatte dem på växtbaserade proteiner.
Särskilt nötter och baljväxter hade god effekt på bland annat blodtryck och inflammatoriska biomarkörer. Växtproteiner har ofta höga mängder fibrer, innehåller viktiga antioxidanter, mineraler och hälsosamma fetter.
Forskarna slår också fast att växtbaserad kost inte bara är bra för människors hälsa utan även för planetens hälsa.
Studien publicerades den 2 december 2024 i American Journal of Clinical Nutrition.
Källa: Harvard Chan Schools