Så här i början på året är det många av oss som behöver ta till lite extra knep för att få hushållskassan att räcka till månadens slut.

Januari är också en månad då det är hög risk att dra på sig olika elaka virus och bakterier, så för att stärka immunförsvaret är det viktigt att se till att få i sig en daglig dos pro- och prebiotika.

Den här soppan innehåller prebiotika från linser och lök, probiotikan kommer från toppingens fetaost och smetana. Både örter och chili innehåller förutom mycket goda smaker även gott om antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Vill du ha en mejerifri/vegansk röra till soppan så riv 50 g tofu och blanda med 1 dl kokosyoghurt.

Smaksätt då med 1 tsk pressad citron eller lime och lite smulat flingsalt, det kamouflerar kokossmaken.

TOMATSOPPA MED LINSER OCH FETAOSTRÖRA

4 portioner

4 dl kokta, röda linser

4 dl vatten + 1 msk veg buljongpulver

1 burk krossade eller passerade tomater, ca 4 dl

1 dl sockerfri ketchup

1 dl finhackad purjolök

2 finhackade vitlöksklyftor

1-2 tsk torkad oregano

1-2 tsk torkad timjan

1-2 krm chiliflingor

Ca 1 tsk salt

25 g smör eller 2 msk olivolja/kokosolja

Fetaoströra

50 g fetaost

2 dl crème fraiche eller smetana

Chiliflingor till garnering

Bryn smör eller värm olja lätt i en gryta, rör ner purjo och vitlök. Fräs under omrörning tills det är genomskinligt, utan att få färg.

Häll ner tomater, oregano, timjan, chili och salt och låt fräsa några minuter.

Blanda ner vatten, buljongpulver och ketchup, låt koka upp och puttra i ca 30 minuter.

Smaka av om du vill ha mer kryddning. Rör ner linserna strax innan serveringen.

Häll upp i skålar, klicka i fetaoströran och strö över lite chiliflingor.

Servera gärna ett hembakat bröd eller de här gröna ostvåfflorna till soppan.

Soppreceptet kommer från min senaste bok Stora diabeteskokboken: Recept och råd för stabilt blodsocker.

Där får du många tips på hur du kan få in mer pre/probiotika i vardagsmaten till hela familjen.

Kokboken, som är min åttonde, är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som ligger bakom ett tiotal populära böcker om diabetes.

Text och recept: Birgitta Höglund.