När Jacob Hellberg för drygt 25 år sedan utbildade sig till personlig tränare var det ett yrke som få hade hört talas om och enbart en liten skara som anlitade den exklusiva och ovanliga tjänsten.

Jacob fick slita hårt för att få kunder och via en vän som jobbade inom den amerikanska filmindustrin fick Jacob jobb som personlig tränare.

– Det var roligt, men tufft eftersom jag var borta från familjen ofta och länge. När den danska musikern Lukas Graham anlitade mig var det egentligen bara för några veckor. Men det blev hela fyra år. Jag följde med honom på världsturnéer och spenderade två veckor varje månad medan honom och där i mellan åkte jag hem till familjen i Stockholm.

KROPP OCH SJÄL HÖR IHOP

Att på nära håll bevittna den mentala pressen som världsartister dagligen lever med fick Jacob att tänka till runt sitt eget jobb. Han började inkludera den mentala biten i den fysiska träningen och utbildade sig inom beteendevetenskap.

– Då förstod jag hur viktigt det är att bryta dåliga vanor och beteende, att ständigt arbeta med att bryta dem och att sedan skaffa sig nya och bra vanor. I samband med utbildningen gjorde jag en egen personlig resa och tog en paus från gymmet och de klienter jag hade, berättar Jacob Hellberg.

För fyra år sedan lämnade Jacob jobbet på gymmet för gott. Han startade istället workoutonline där han skräddarsyr träningsupplägg och kostscheman via sin app.

ATT FATTA NYA BRA BESLUT VARJE DAG

– Jag lär mina klienter att titta på hälsan långsiktigt, att ha balans i kost och träning. Det vill säga att istället för att så snabbat som möjligt gå ner de kilon man vill bi av med genom hård träning och kalorirestriktion så vill jag att de hellre ser det som en livsstilsförändring där de genom dagliga bra val får den hälsa de önskar. Det måste få ta tid, säger Jacob och tillägger:

– Att bryta mönster kan kännas svårt i en början. Det kräver energi att inte göra som man alltid gjort. Men det går. Äter du för mycket en dag, så gör det ingenting. Det viktigaste är att börja om på nytt dagen efter. Det är dom små förändringarna i din vardag som ger det stora resultaten på sikt. Jag försöker lära mina klienter att komma bort från jojo-effekten.

Själv går Jacob till gymmet varje morgon och kör ett styrketräningspass på 20 minuter. Det känns inte alltid lika motiverande att stiga upp strax före klockan sex och bege sig dit på tom mage.

– Att träna på morgonen är ju att få det gjort. Ju längre du skjuter upp att träna desto större är chansen att du försöker hitta på anledningar att inte träna. Om jag är trött eller hängig en dag så kör jag inte lika hårt eller lika länge. Det viktigaste är att jag håller mina rutiner och åker till gymmet.

HÄR KAN DU HITTA JACOB PÅ NÄTET

Jacob Hellberg är en av Mandarins medarbetare. Du hittar honom på; Workoutline och på samma namn på Instagram och Facebook. Där pratar han om allt som rör kost, träning och även fasta.