Våffeldagen närmar sig och även påsken, så idag bjuder jag på ett gott och näringsrikt recept på gröna ostvåfflor.

Vårgröna våffelhjärtan passar fint både till helgbrunchen serverade med lingon och grädde eller som en lyxig förrätt till påsk, då med hackad rödlök, gräddfil, rom och dill.

Det är riktigt gott att ta med våfflor som dubbelmackor med olika pålägg på utflykter eller som färdkost på resor. De är lätta att förbereda och ta med i en burk i ryggsäcken tillsammans med en termos med varm dryck.

Det här mättande fikatipset är ett barndomsminne från min mamma. Våfflor med ost och norsk getmesost emellan var min favorit till mellanmål istället för mackor, det var ofta vår lunch på bärplockning eller fisketurer när jag växte upp i Dalarnas fjällvärld.

Receptet kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

GRÖNA OSTVÅFFLOR 4 portioner

150 g riven, lagrad ost

4 dl tinade gröna ärtor

4 ägg

4 msk grädde

2 tsk psylliumhusk

25 g smält smör till våffeljärnet

Ca ½ tsk salt

Riv osten grovt, mixa tillsammans med ärtor, ägg, grädde och psylliumhusk till en slät smet. Låt den svälla i 10 minuter. Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Värm våffeljärnet och pensla med det smälta smöret, lägg ihop så det blir varmt igen.

Klicka i drygt en deciliter av smeten, beroende på hur stort ditt våffeljärn är. Bred ut det mot kanterna och lägg ihop järnet.

Grädda i ca 7–8 minuter, öppna inte för att se om den är färdig förrän det gått 5 minuter så våfflan hinner bli fast.

Låt våfflorna svalna på galler under tiden det tar att grädda alla. Värm dem sen innan serveringen på 175 grader i ca 2 minuter, så blir de frasiga.

Servera med en klick smetana eller vispad grädde och lingon.

Tips: Jag brukar använda lagrad gräddost eller halloumi till de här våfflorna, men du kan använda den ost du gillar bäst.

Du kan byta ut äggen mot 2 dl kikärtsspad. Ta då dubbel mängd psylliumhusk så håller våfflorna ihop bättre.

För att göra våfflorna ännu grönare och nyttigare kan du mixa ner 1 dl hackad persilja eller rucola i smeten.

Text och recept: Birgitta Höglund