Då för 20 år sedan mådde Birgitta Höglund dåligt på flera sätt och ingen inom vården upplyste henne om att kosten kunde ha påverkat henne hälsa negativt. Hon fick medicin för smärtan i ryggen. Hon gick på sjukgymnastik, hade korsett och fick elektrisk nervstimulering. Behandlingar som enbart hjälpte en kort stund. Hon blev stelopererad i ryggen, men en skada i benet gjorde det svårt att gå.

Värken var konstant och Birgitta var alltid trött. Hon hade svårt att koncentrera sig, hade ont i magen och hennes läkare sa att hon måste acceptera sitt tillstånd och att inte ens träning skulle hjälpa.

Men att acceptera att livet skulle fortsätta så, det ville inte Birgitta och tur var väl det. Istället började hon läsa allt hon kom över om hälsa, kost, träning och hur man genom att ändra sin livsstil faktiskt kunde börja må bättre.

RESAN TILL ETT NYTT FRISKARE LIV

– Jag lyssnade på en föreläsning om LCHF-dieten. Det lät som något jag själv kunde göra. Jag drog kraftigt ner på kolhydraterna eftersom jag levde på pasta och smörgåsar. Istället blev det mer protein, grönsaker och fett. Redan efter en vecka blev jag piggare. Tröttheten som ofta kom efter en måltid försvann helt och det tog bort behovet att sova på dagen. Mitt blodsocker höll sig på en jämn nivå, berättar Birgitta.

Hon uteslöt hon även gluten vilket gjorde att värken minskade, och så småningom försvann smärtorna i magen, förstoppningen och migränanfallen.

– Det var en sådan lättnad. Mitt beslut att också utesluta socker har gjort att jag mår så mycket bättre idag, säger Birgitta.

En annan viktig faktor till hennes förbättrade hälsa är träningen. Birgitta stärker ryggen genom att varje dag träna med mjuka rörelser hon lärt sig av en sjukgymnast och en yogainstruktör, och oftast tar hon också flera dagliga promenader på en till två timmar.

– Jag hade så ont att jag var tvungen att använda kryckor. Det tog ett halvår med den nya kosten och träning innan jag slapp kryckorna. Att plocka bort gluten var det som gav den största förbättringen.

Birgitta pratar aldrig om vikt, utan bara om hälsa och att må bra, men hon var riktigt överviktig och nu har hon varit normalviktig i flera år.

Intresset för kost gjorde att hon började skapa recept, så många att det till slut blev till flera böcker.

– Jag har ofta fått kritik för att jag äter för mycket grönsaker och nu även lagt till lite bönor i min form av LCHF, men det har ju faktiskt hjälpt mig och det är en av anledningarna till att jag vill sprida mina recept och min kunskap, avslutar Birgitta.

FAKTA OM BRIGITTA

Birgitta har en egen blogg där det finns cirka 2 000 matrecept. Den heter Birgitta Höglunds mat.

  1. Den första kokboken, LCHF för seniorer, skrev Birgitta tillsammans med Annika Dahlqvist som var en av de första att prata LCHF-kost.
  2. Sedan kom uppföljaren Grillmat LCHF och så kom Långkok för LCHF och Paleo.
  3. Birgitta är även medförfattare till Låt bönor förändra ditt liv – kokboken och Diabeteskokboken för män. Kokböckerna blev populära och flera såldes slut. I dag är Gammaldags husmanskost på nytt sätt tyvärr slutsåld men finns som E-bok. Men Birgitta Höglunds bästa grilltips finns som bok.
  4. Våren 2020 släpps Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. Flera av hennes böcker är dessutom översatta till engelska och utgivna i USA där LCHF är stort.
  5. Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt. Den utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på Gourmand Awards.
  6. Den senaste boken, Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker, har Birgitta skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. 
  7. Birgitta Höglund är en av Mandarins medarbetare. Birgitta kommer att skriva om mat, och ge smakrika, lättlagade recept som passar alla.