Benny Ottosson är 67 år idag. Han har arbetat som fotograf och grafisk formgivare. Han tog hand om sin hälsa ganska bra även om det blev en hel del skräpmat som slank ner. Och visst tränade han alltid något varje vecka.

Men när han gick på en vanlig rutinundersökning visade det sig att det diastoliska blodtrycket var 105, vilket är ganska högt.

– Det blev en väckarklocka och jag är ju som så många andra, rätt så lat, och gör inget som jag inte måste. Jag hade läst att träning kunde sänka blodtrycket så jag sa till doktorn att ge mig tre månader innan medicinen sätts in så ska vi se om jag lyckas med träningen, berättar Benny Ottosson.

Och Benny lyckades. Han sänkte sitt undertryck till 80. Han körde åtta träningspass i veckan, slutade med all skräpmat och drog ner på kolhydraterna.

– Jag läste allt jag kom över om hälsa.

SKREV BOK OM SIN HÄLSORESA OCH EN OM SIN FRUSTRATION

Men för cirka tio år sedan fick Benny hudcancer. Både basalcellscancer och skivepitelscancer, cancerformer som inte är farliga, men skivepitelscancer kan sprida sig. Behandlingen består av att man fryser bort eller opererar, och sedan måste man vara försiktig ute i solen.

– Jag insåg att jag måste bli ännu striktare med kosten.

Där och då började Benny skriva på en bok om sin hälsoresa och allt han lärt sig när han börjat läsa på. Han ville framför allt berätta för nyfikna hur man undviker sjukdomar.

– Då fick jag upp ögonen för hur illa det står till med svenskarnas hälsa, säger Benny.

I boken, Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet ger han konkreta tips baserat på hur han själv blev frisk genom att lära sig äta klokt, röra på sig, sova gott och lära sig att varva ner, men boken är också baserat på fakta och forskning.

Förra året kom bok nummer två med titeln ”Konsten att hålla sig FRISK i en värld som är SJUK”. Den var resultatet av den frustration Benny känt under pandemin, kring åtgärder, mediabevakning och pressen de som ville avvakta med vaccinet utsattes för. Han skrev också en låt med titeln ”Det är en konst att vara FRISK, i en värld som är så SJUK”. Låten har fått över 1 000 spelningar på Spotify.

SMÅ FÖRÄNDRINGAR BLIR STORA PÅ SIKT

För Benny blev det en aha-upplevelse hur stress och dålig sömn samt dina egna tankar kunde påverka hälsan i olika riktningar.

– De vanligaste dödsorsakerna i västvärlden är hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, och mycket av dessa sjukdomar går att påverka genom att förändra sin livsstil. Men att den tredje största dödsorsaken är läkemedel gjorde mig beklämd. Den statistiken säger mig att vi äter alldeles för mycket medicin och små förändringar i din vardag kan förändra hela ditt liv, säger Benny som lärt sig självmedicinera med livsstilsförändringar.

Men det var inte bara kosten som blev annorlunda och träningen som blev mer. När Benny insåg att han grubblade alldeles för mycket, och mådde riktigt dåligt av det, så började han jobba med att slappna av och komma ner i varv. Att meditera en stund varje dag blev ytterligare en pusselbit till välbefinnande. Och de jobbiga tankarna tonade ner i tystnaden.

– Vi sover bättre när vi är fysiska aktiva och om vi stressar mycket blir vi lugnare och mer harmoniska om vi lär oss att slappna av. Det är kombination av de olika livsstilsfaktorerna som skapat mitt välbefinnande och att jag mår riktigt bra idag.

FAKTA OM BENNY:

Han är bland annat hälsocoach, diplomerad mindfulness-instruktör, har gått grundkurser i funktionsmedicin, näringslära, ketogen kost, samt är certifierad HRV-tränare (HRV står för heart rate variability). Som föreläsare, författare och aktiv på sociala medier, delar Benny sina tankar och åsikter under mottot "Bekämpa kroniska sjukdomar och medicinsk korruption".

Här hittar du Bennys sociala medier:

Substack-kanal

Facebook

Instagram: @bennyottossondotcom