Den kanske mest vanligt förekommande metoden av fasta är den periodiska fastan. Med den menas att man hoppar över en måltid, vanligtvis frukosten, och förlägger sitt ätande till lunch och middag. Där i mellan låter man kroppen vila från uppgiften att bryta ner maten i olika beståndsdelar.

Kroppen mår bra av att vi inte äter hela tiden. När matsmältningsapparaten får vila är det också gynnsamt för hjärta och kärl, för vikten och blodsockret. Studier på vad fasta kan åstadkomma i kroppen har visat att tarmfloran blivit sundare, levern starkare, att sömnen förbättrats, hjärnan känns piggare och magen blivit lugnare.

Om du låter bli att äta under tolv timmar eller mer infinner sig ett tillstånd som är lite som en metabol strömbrytare. Kroppen kommer in i en fas där den städar och gör rent. Men i den processen uppstår ofta ett syraöverskott.

Syror produceras ständigt i kroppen genom olika metaboliska processer. Under den tid du inte äter uppstår ett överskott av syror – och det helt naturligt. Det medför dock att den så att kallade syra-basbalansen ruckas.

TRÄNING KAN GE ÖVERSKOTTSSYRA

Jürgen Vormann har i över 30 års tid studerat hur kosten påverkar vår hälsa och våra kroppar. Han är professor i biokemi och expert inom näringslära. Vormann är medgrundare till Institute of Prevention and Nutrition i München där han idag är chef.

– När vi låter bli att äta, oavsett om vi fastar en vecka eller om det handlar om att vi utövar den periodiska fastan, så produceras det syra i kroppen. Under tiden du inte äter kan det vara svårare för kroppen att ta hand om överskottssyran, säger Jürgen Vormann och fortsätter:

–  Lösningen är enkel. Genom att äta en kost som är mer basisk återställer man balansen. Man kan också ta ett tillskott med en väl avvägd kombination av mineraler och se till att dessa mineraler är bundna till citrat.

Mat som är basisk är exempelvis gröna grönsaker, många av våra frukter, dadlar, russin, svamp, soja, tofu och de flesta nötterna.

Kost som innehåller mycket proteiner och fosfater, vilket är ämnen som används som klumpförebyggande- och surhetsreglerande medel eller för att göra kött mörare, kan bilda mer syra i kroppen.

Ett syraöverskott kan också uppstå i kroppen när du tränar, om din kropp av någon anledning är inflammerad eller om du går på en kalorirestriktion. Allt detta kan leda till att syra-basbalansen rubbas.

Jürgen Vormann förklarar:

– När du fastar är det två faktorer som bidrar till en ökning av syrabelastningen. Det ena är att kroppen producerar ketonkroppar, vilket biokemiskt sett är just syror. Det andra är att när vi fastar får vi inte i oss tillräckligt med mat för att neutralisera överskottssyran. Även om det vi äter uteslutande är basiskt så skulle jag vilja påstå att det oftast inte räcker. Det betyder att fasta oundvikligen leder till översurning, vilket i sin tur kan leda till hälsoproblem.

MER KÄNSLIG FÖR SMÄRTA OM KROPPEN ÄR ÖVERSYRAD

Det som händer i kroppen när den blir översyrad är vanliga men ganska ospecifika symtom som koncentrationssvårigheter, trötthet eller muskel- och ledbesvär. Jürgen Vormann berättar att det har gjorts studier som visar att känslan av smärta är tydligare när kroppen är översyrad.

– Om du fastar och det inte resulterar i viktminskning kan det bero på att ämnesomsättningen inte fungerar bra till följd av att kroppens syra-basbalans är ruckad, säger han och menar att man kan prova ett basiskt tillskott och se om man känner skillnad.

– Varje organism är olika, och kroppens egen syraproduktion beror på många faktorer. Förutom den mat du äter så bidrar stress, sömnbrist, medicinering, nikotin- och alkoholkonsumtion till att syra bildas.

Äldre äter ofta en mindre mängd grönsaker och den sura maten kan under årens lopp ha hunnit ställa till problem. I takt med ökad ålder kan vi drabbas av benskörhet. Även högt blodtryck är en markör på att kroppen är för sur, menar Vormann.

Är fasta bra för alla?

– Det finns situationer när du inte ska fasta. Du bör du rådgöra med en läkare och nutritionist om du äter medicin, om du ammar eller är gravid.

VAD HAR DU FÖR PH-VÄRDE?

• pH-värdet 7 är neutralt

• pH-värden mellan 0 och 7 är sura

• pH-värden mellan 7 och 14 är basiska.

• Om du vill veta hur du, och din kropp, mår kan du köpa ph-remsor och kontrollera värdena för din saliv och din urin.

•  En del frukter, som citrus, är basgörande om man är frisk men är man reumatiker kan citrus ha en försurande effekt.

• Äter du mycket kött så kompensera med extra mycket grönsaker på tallriken och välj gärna ett basbildande kosttillskott.

10 SURA LIVSMEDEL
Alkohol, fisk, kaffe, kyckling, kött, mjöl, pasta, te (inte örtte), socker och ägg.

10 BASISKA LIVSMEDEL
Apelsin, avokado, bovete, citron, färska frukter och grönsaker i allmänhet, grönkål, hirs, mandlar och spenat.

TÄNK PÅ DET HÄR OM DU VILL PROVA ETT BASISKT TILLSKOTT

Det är viktigt att välja basiska mineraler som är citratbaserade eftersom dessa påverkar din mage på ett positivt sätt genom att de i princip passerar tarmen i sitt ursprungliga skick och kan tas mellan måltiderna.

Mineraler som karbonater och oxider kan göra magen orolig.

Sammansättningen av de basiska mineralerna har positiv inverkan i samband med både periodisk fasta och en ”vanlig” fasta. Men även vid tillfällen som hög stress, hård träning eller om du anser att du inte får i dig tillräckligt med näring via kosten.

Vid fasta blir kroppen försurad eftersom neutraliserandet av syra inte hinns med, och det av den enkla anledningen att du äter mindre. Det kan medföra att kroppens ämnesomsättning bromsas upp och du inte får den viktnedgång du önskar. Med hjälp av basiska mineraler och spårämnen neutraliseras syran och syra-basbalansen i kroppen upprätthålls.

Basica är ett exempel på produkter med en väl avvägd kombination av citratbaserade mineraler som är organiska och bundna till citrat. Det gör att kroppen tar upp dem på samma sätt som om du äter ekologiskt odlade frukter eller grönsaker. Läs mer om fasta.