Egentligen ville Fredrik Ölander bli läkare, men föräldrarna styrde in honom på försäljning och ekonomi och så hamnade Fredrik inom bankvärlden. Ett yrke han trivdes med men hela tiden kände att något fattades. Tiden gick och Fredrik en bit in på 2000-talet fick jobb som marknadschef på Apoteket.

– Det var en spännande tid eftersom min uppgift var att bygga Apoteket AB:s varumärke in i framtiden och säkerställa attavregleringen av Apoteket som monopol, blev så gynnsamt som möjligt för företaget, säger Fredrik. Men det var också det som ledde fram till att jag och min dåvarande fru skilde oss.Att arbeta med värderingar och värdegrund kan ha sina konsekvenser om man gör det på riktigt

KOSTENS BETYDELSE

– Vi satte oss ner och pratade om värderingar och kom fram till att vi hade så olika syn på familjens värderingar att vi inte kunde fortsätta, berättar Fredrik.

Efter apotekstiden som marknadschef tillträdde Fredrik rollen som VD på ett kontor- och konferenshotell. Företaget hade stora ekonomiska problem och Fredrik fick i uppgift att vända företaget. Där handlade det om att vända situationen genom att jobba med just värdegrund och varumärke. Och när han lyckats med förändringarna var han beredd på nya utmaningar.

Fredrik har alltid varit intresserad av hälsa och mat, framför allt av kostens betydelse för allt från vikt till prestation.

– Mina barn tävlade i alpin utförsåkning och det var så tydligt att de barn som fick dricka läskedrycker, äta godis och skräpmat presterade sämre. Jag tillät inte barnen att äta processad mat före tävling. Ena sonen vann allt när jag försåg honom med mat som gav energi och ork.

PERFEKTA VÄRDEN

Fredrik gjorde också en egen hälsoresa. Efter skilsmässan blev matvanorna sämre och varje kväll åt han en stor portion glass, vilket satte sig runt midjan.

– Då hade jag börjat utbilda mig till funktionsmedicinsk terapeut och kunskapen från vetenskapliga artiklar gav mig en annan insikt i kostens betydelse. Detta ledde till att jag började äta bättre. Genom att bara äta mat utan innehållsförteckning gick jag ner 20 kilo på ett halvår och fick en helt annan energi och kropp. Avstår man från tillsatt socker så kan man äta väldigt mycket mat, bli mätt och dessutom gå ner i vikt, säger Fredrik.

Han lagade all mat från grunden. För sin egen skulle men framför allt för barnens skull. 

– Jag gick på ett läkarbesök ganska snart efterviktminskningen. När jag berättade för läkaren att jag tappat 20 kilo på sex månader av att bara äta bra mat så skrattade han åt mig, men han blev också orolig och tog en massa prover.

Proverna visade att Fredrik hade toppvärden och själv förstod han ju att det hade med kostomläggningen.

2016 var Fredrik klar med sin funktionsmedicinska utbildning och startade Hälsomottagningen Sverige. I maj 2020 bestämde han och läkaren Cecilia Tibell sig för att slå ihop skolmedicin och näringsmedicin till en gemensam funktionsmedicinsk klinik – Integrativa kliniken i Stockholm. Kliniken fick snabbt en fullbokad kalender och många reste från hela Sverige till Odenplan där mottagningen låg.

ARBETAR PÅ CANCERKLINIK

– Vi kompletterade varandra bra. Cecilia har tre specialiteter och är mycket kunnig. Hon hade hand om det rent medicinska och jag näring- och kostinriktningen, förklarar Fredrik och berättar att det var Cecilia som fick honom att ansöka till sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan Dalarna i Falun.

– Med en sjuksköterskelegitimation skulle jag kunna ta hand om provtagningar och allt som rörde injektioner. Jag letade upp mina gymnasiebetyg och skickade in ansökan. Det är klart att jag själv ifrågasatte om det var klokt att starta en treårig högskoleutbildning vid 58 års ålder men det var en obeskrivligt skön känsla när jag fick legitimation i december förra året, säger Fredrik som idag jobbar på en högspecialiserad vårdavdelning vid Karolinska sjukhuset inom Tema Cancer.

MED BASEN I VETENSKAPEN

Idag arbetar Fredrik inte kvar på Integrativa Kliniken men har ett samarbete med Cecilia Tibell. Fredrik tar emot egna klienter på Hälsomottagningen där mycket handlar om att stötta klienter i sina livsstilsförändringar. Det kan handla om att optimera hälsan, tolka olika prover, skapa bättre sömn och återhämtning eller bara göra en hälsoscreening för att se att allt är som det ska vara.

– Det finns mycket vi kan förebygga med en bra och sund livsstil och jag baserar alla råd jag ger på vetenskapliga studier utifrån mina tre olika utbildningar. Den näring och kost jag rekommenderar håller alltid hög eller högsta kvalitet i alla led. Det är avgörande för att man ska kunna få bra och önskvärda resultat när man arbetar med sin hälsa.

Fredrik är en av Mandarins medarbetare och kommer att regelbundet återkomma med tankar om kost och hälsa.

Vill du komma i kontakt med Fredrik finns han på Hälsomottagningen i Stockholm.