Du som är överviktig och läser den här texten har säkert många gånger känt skuld för att du inte lyckas sluta äta allt det där goda som gör att kilona envist fortsätter att sätta sig runt midjan. Men det är faktiskt dags att lägga skammen och skulden åt sidan – övervikt handlar inte om att ha dålig disciplin och karaktär.
Det handlar om något helt annat. Och skam gör livsvägen knagglig.
– Vi kan inte banta bort övervikt. Hunger är en så stark biologisk känsla att den inte går att stå emot. Övervikt äter man bort, och det genom att ge kroppen den näring den behöver, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson som i sin forskning fann att överviktiga har färre mättnadshormoner än smala och normalviktiga personer.
DOPAMINPÅSLAG AV BEROENDEMATEN
När mättnadshormonerna skickar signaler till hjärnan att vi är mätta – då slutar vi äta. Men när vi äter mat med mycket socker och fett så triggas belöningssystemet igång. Hjärnan ropar efter mer socker och vi får svårt att stå emot. Just socker är det som ger mest belöning, men kombinationen av socker och fett gör det nästan oemotståndligt att stå emot. Vi får ett snabbt dopaminpåslag och mår bra, och därför är det svårt att sluta tugga.
– När jag förstod att mättnadshormoner bor i tarmen så insåg jag att jag var något viktigt på spåret. För om jag kunde hitta ett ämne som stimulerade dessa hormoner så skulle det bli en stor hjälp för de som vill gå ner i vikt, och som kanske jojobantat ett helt liv, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
LÄNGRE MÄTTNAD MED SPENATEXTRAKTET
Efter några års forskning fann Charlotte och hennes forskarteam ett ämne i spenat som ger mättnad i hela sex timmar efter en måltid. Dessutom tar thylakoiderna, som ämnet heter, bort sötsuget.
– Jag hade redan ett syntetiskt ämne som stimulerar mättnadshormonerna, men eftersom man inte vet vart ett sådant ämne tar vägen i kroppen så ville jag hitta något från naturen. Vi har gjort flera kliniska studier som alla visar en längre mättnad och suget efter sött dämpas eller helt försvinner.
När Charlotte och hennes forskarteam lyckades ”plocka ut” thylakodierna ur spenat och förädla det och skapa ett kosttillskott, så kunde också allmänheten testa spenatextraktet.
FOTNOT: Utdrag ur boken, Den smala lyckan - profesorn med nyckeln till viktnedgång.
FAKTA OM CHARLOTTE:
Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och kemisk fysiologi vid Lunds universitet. Charlotte har forskat på aptitkontroll de senaste 40 åren. Hon kommer att med jämna mellanrum dyka upp här på Mandarins hälsosajt och svara på frågor om vikt, viktnedgång och kost.