Inom landets kommunala verksamheter som involverar inköp till skolor och förskolor syns allt större satsningar på växtbaserad kost. Framför allt väljer kommunerna bort så kallade turbokycklingar. Det är kycklingar som växer så snabbt att de får ont, blir sjuka och dör i förtid.

Svarsfrekvensen på enkätundersökning låg på 66 procent och bland de svarade var fjärde kommun att vid näsa upphandling kommer de att välja bort turbokycklingar.

17 procent uppgav att de minskat serveringen av kött från kyckling. 70 procent av de svarande kommunerna redovisade en förändring i inköpen för att öka antalet dagar då eleverna fick vegetariska rätter.

Kommunerna berättade också att antal barn som vill ha vegansk mat ökat. Mer än var femte svarande har ökat andelen helt växtbaserade rätter på den ordinarie menyn. 

STORSTÄDERNA LIGGER EFTER

Camilla Bergvall, som är riksordförande för Djurens Rätt ser resultaten av enkäten som mycket glädjande. Hon säger; ”Att fler dessutom sätter ner foten mot det systematiska lidandet i kycklingfabrikerna är ett viktigt steg i rätt riktning som kommer att göra skillnad för väldigt många djur.”

Den kommun i Sverige som var mest djurvänlig var Eskilstuna. Lite oväntat då Eskilstuna var på 35 plats förra året. Anledningen till att man klättrat så snabbt upp till toppen är att kommunen antog nya riktlinjer inköpsavtal och för servering av måltider

Burlövs kommun som hamnade på andra plats har funnits med på tio-i-topplistan i flera år.

Kommunerna runt Mälardalen placerar sig högt. Stockholm har gått från plats 114 till plats 53, men Göteborg har backar från plats 8 till plats 24.

10-I-TOPPLISATN

SVERIGES MEST DJURVÄNLIGA KOMMINER 2024

  1. Eskilstuna 
  2. Burlöv   
  3. Härryda 
  4. Karlstad och Kristianstad (delad placering) 
  5. Knivsta 
  6. Tierp 
  7. Gotland och Järfälla (delad placering) 
  8. Håbo 

Källa: Djurens rätt. Här hitta du hela listan.