Den första studien som publicerades för precis tio år sedan skapade stor uppståndelse, den om mjölk och risken för benskörhet.

Det påstods det att mjölk ökade risken att få en höftfraktur vid ett fall, men även risken att dö i förtid. Och för ett mjölkdrickande folk som svenskarna lät det här allt annat än roligt. För vi har ju blivit upplärda just mjölk ger starka ben.

Enligt Naturvårdsverket drack svensken under 2018 i snitt 70 liter mjölk per person och år vilket motsvarar närmare 1,5 liter per vecka.

Studien hade cirka 200 000 deltagare, så det var ingen liten studie. Sambandet mellan kvinnors mjölkdrickande och frakturer var tydligare än sambandet hos män.

Men studien visade hade en positiv vinkel också. Den visade att mejeriprodukter som fil och yoghurt samt andra syrade produkter skyddade mot risken för frakturer och för tidig död.

OXIDATIV STRESS SKAPAR SJUKDOM PÅ SIKT

Forskarna funderade på vad orsaken är varför höftledsfraktur i Sverige är mer förekommande än i andra länder. En teori är bristen på D-vitamin som uppstår under vintern och en annan hur mjölken kunde bli en bidragande orsak.

Vad man känner till är att mjölk tycks skapa oxidativ stress i kroppen vilket ökar risken för benskörhet och det kan vara den tydligaste förklaringen.

Oxidativ stress har betydelse för utvecklingen av sjukdomar ibland annat hjärta och kärl, cancer och inflammatoriska tillstånd. Oxidativ stress är en form av inre kemisk obalans som uppstår när kroppen producerar för mycket skadligt syre, främst fria radikaler, eller när ämnen tas in i kroppen som orsakar skada.

NYA RESULTAT STÄRKER TIDIGARE RESULTAT

Liisa Byberg är professor i medicinsk epidemiologi vid Uppsala universitet. Hon och hennes forskarteam hade en teori som de ville se om de kunde bekräfta och det var om syrade mjölkprodukter som yoghurt och fil kunde, liksom mjölksyrade grönsaker skydda mot oxidativ stress. Studien är klar men inte publicerad.

Men Liisa Byberg bekräftar för Forte Magasin att studien pekar åt just det hållet men hon betonar att studien är liten.

Källa: forskning.se