Tarmen kallas för lill-hjärnan, och det för att den är smart. Hela 75–80 procent av immunförsvaret håller till i tarmen. När du äter mat som skapar oreda i magen så signalerar tarmen till hjärnan att den inte mår bra.

Att hålla mage och tarm på bra humör handlar framför allt att äta en sund och näringsrik kost. För mycket socker, fett och processade livsmedel brukar på sikt skapa en ohälsosam miljö i tarmen.

Om vi äter sämre mat så jäser det i tarmarna vilket kan starta förruttnelseprocesser som gynnar det vi kallar för de onda bakterierna. När de onda bakterierna är fler än de goda så får vi ont i magen och symtom som svullnad, förstoppning eller diarré uppstår. Tarmen behöver ha en balans mellan de goda och de onda bakterierna.

FERMENTERA DINA GRÖNSAKER

Naturlig mat stärker det friska, men även om du äter bra så kan stress, en antibiotikakur och vissa mediciner orsaka obalans i tarmen.

De goda bakterierna är bland annat mjölksyrabakterierna som finns i mat som surkål, kimchi och yoghurt.

Prova att fermentera grönsaker. Det är roligt, gott och gör tarmen lycklig.

Enklast är att ta morötter eller vitkål, för det är svårt att misslyckas med dessa rotfrukter.

Du behöver glasburkar med tätslutande lock samt fryspåsar.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Strimla grönsakerna.
  2. Tillsätt cirka 1 msk salt per kilo grönsak.
  3. Stöt mer en mortel eller knåda vitkålen eller morötterna tills du ser att vätskan runnit ut.
  4. Fyll burken med grönsakerna och packa dem så mycket du kan.
  5. Häll lite vatten i en fryspåse och knyt en knut om den. Lägg sedan påsen ovanpå grönsakerna och stäng locket väl.

Den vattenfyllda påsen ser till att grönsakerna håller sig i vattnet och inte tittar upp så att det inte bildas mögelsvampar.

Förvara glasburken i skafferiet i två veckor och ställ sedan in den i kylskåpet och låt den stå där i två veckor till. Sedan är dina fermenterade (mjölksyrade) grönsaker färdiga.