Redan från 25 års ålder börjar tecknen på hudens åldrande bli synliga. De ämnen som gör huden fast och slät börjar minska. Det beror på den kombinerade effekten av kroppens inre åldrandeprocesser, av ärftliga faktorer, brist på fukt, osund livsstil som rökning, hög alkoholkonsumtion och överdrivet solande. När vi blir äldre tappar huden förmågan att förnya sig i den takt som den gjorde när vi var yngre. Till exempel märks denna försämring tydligt vid en kraftig viktnedgång som skett under kort tid. Då syns det framförallt i ansiktet eftersom huden inte förmår eller hinner med att dra ihop sig. Men det kan också synas på lår, mage och överarmar.

Efter en graviditet kan huden på magen ha svårt att dra ihop sig och det kan lämna en dragspelsliknande hud efter sig på magen, något som även kan drabba unga kvinnor. Men oavsett vad anledningen är till överskottshuden så kan huden dra ihop sig – om den får hjälp. A och O är förstås att du har en hälosam livsstil, men i en del hudkärmer finns örter med dokumenterad uppstramad effekt, kan du få tillbaka en lite jämnare och ungdomligare hud. En så kallad shapingkräm kan stödja stimuleringen av cellförnyelsen, till viss del motverka slapphet och gör huden lite fastare. Du kan få synliga resultat efter några veckor.

Hur snabbt du märker skillnad är individuellt – och förstås hur stor förändringen kan bli. Motion, bra kost och en god nattsömn betyder mycket för att huden ska kunna reparera sig. Shapingkräm kan du också använda i förebyggande syfte, speciellt om du vill gå ner i vikt och är rädd att huden inte ska hinna med att dra ihop sig.

MIRAKELBLOMMAN RÖDKLÖVER

Krämer som innehåller rödklöver, en ört som tack vare dess innehåll av isoflavonoider, är känd för sina rengörande och antioxidanta egenskaper inom hudvård. Isoflavonoiderna gör att den åldrande huden får tillbaka lite av sin elasticitet och spänst samt att huden blir lite slätare. Skönhetsexperten Ivàn Valencia, som är medgrundare av Organic Beauty Awards berättar att användandet av rödklöver i hudvårdskrämer har tagit fart.

– När vi smörjer in oss med en Shapingkräm luras huden att tro att ämnet är kroppseget och stramar upp sig omedelbart. När rödklöverextrakt används på huden stimuleras cellförnyelsen, berättar Ivàn Valencia.

Örten har precis som aloe vera en fantastisk förmåga att binda fukt i huden och det kan göra underverk för all torr hud. När huden blir mindre torr blir den också mindre rynkig. Rödklöver är en välanvänd läkeväxt inom folkmedicin på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper. Det gör den särskilt bra mot eksem och problemhud.

Rödklöver är också bra för mogen och torr hud, men krämer med rödklöver passar också utmärkt som hudvård till barn med hudproblem. Den lilla röda mirakelblomma innehåller förutom isoflavoner, proteiner, kalcium, krom, magnesium, kalium och fosfor samt B- och C-vitamin. När det var fattiga tider i Sverige maldes rödklöver till mjöl på grund av dess rika innehåll av vitaminer, proteiner och mineraler.

NATURLIG BOTOX

Parakrasse är en liten blomma som använts flitigt inom folkmedicinen. Örten har traditionellt använts för att motverka tandvärk eftersom den har en bedövande effekt, men den hämmar också virus och bakterier. Ur parakrasse utvinns en olja som innehåller alkymider som påverkar hudens fasthet genom att stimulera uppbyggandet av kroppens kollagen.

När vi blir äldre minskar kollagenet i huden och det är bland annat bristen på kollagen som gör att huden blir slappare. Ökar kollagenproduktionen blir resultatet en fastare och spänstigare hud. Ålderstecken som rynkor minskar och en fastare hud ser ungdomligare ut.

En klinisk studie på 56 kvinnor mellan 45 och 65 år visade att parakrasse har en djupgående verkan på huden. Studien pågick under 4 veckor och hälften av deltagarna fick placebo. Försökspersonerna fick smörja in sig med en kräm morgon och kväll. Studien visade att parakrasse minskade både rynkors djup, längd och antal jämfört med kontrollgruppen.

UPPSTRAMANDE EFFEKT

En Shapingkräm kan användas punktvis eller på hela kroppen utifrån behov och önskan om effekt. Den passar utmärkt att användas där huden utsatts för påfrestning och blivit slapp –som efter en graviditet eller viktnedgång. Den absorberas snabbt men kan med fördel masseras en stund på utsatta partier för bättre effekt. Shapingkräm har också en uppstramande och utjämnande effekt på celluliter. Använd gärna en kroppspeeling före shaping-krämen som avlägsnar döda hudceller, då får du ännu bättre effekt. 

Det finns flera Shapinkrämer med olika innehåll, den Ivan Valencia var med och tog fram tillsammans med Rosenserien heter Body Butter Shaping är svensktillverkad.