Det låter väl inte så lockande att använda en hudkräm som innehåller ämnen från fiskars tarmar. Men när forskare experimenterade i cellmiljö med dessa molekyler som bakterierna i fiskens tarm producerade såg man att ämnet inte bara kunde ge hyn lyster utan att de även hade en rynkreducerande effekt.

Och nu menar forskarna att efter snigelslemmet så kan bakterierna från fisktarmen bli nästa märkliga ingrediens i den dagliga skönhetsvården rapporterat sajten Eurekalert

Sajten refererar även till penicillinets upptäckt som var resultatet av ett misslyckat experiment.

FRAMTIDENS ANTI-AGE KRÄM

Tarmbakterierna som forskarna tittat på kommer från två varianter av fisken havsruda (röd och svart) som simmar i västra Stilla havet. Forskarna har känt till fiskarna ett tag men de har inte gjorts några analyser förrän nu.

Eurekalert berättar vidare att det är forskarna Hyo-Jong Lee och Chung Sub Kim som undersökte om tarmbakterierna kunde ha effekt i hudkrämer. Man identifierade 22 olika molekyler i tarmbakterierna och gjorde en utvärdering.

Forskarna ville se om tarmbakterierna kunde hämma tyrosinas- och kollagenasenzymer i labbodlade celler.

Tyrosinas är inblandat i melaninproduktionen. Det ger hyperpigmentering på åldrande hud. Kollagenasenzymer bryter ner kollagen, vilket orsakar rynkor.

Forskarna fann att tre molekyler som fanns i den röda havsrudans tarm hämmade enzymerna utan att skada cellerna.

Det betyder att dessa ämnen har en antirynkeffekt och en att de kan tillföra lyster till huden.

Här kan du läsa studien.