När forskare vid Stanford universitet och Nanyang tekniska universitet i Singapore följde 108 personer för att observera åldersförändringar på molekylnivå - RNA, proteiner och mikrobiomer upptäckte man att förändringarna inte skedde gradvis utan accelererade vid två tydliga tillfällen.

Den första åldersdippen skedde vid 44 års ålder och den andra när man är runt 60.

Xiaotao Shen, som är biträdande professor i mikrobiommedicin i Singapore och första författare till studien, säger till CNN att deras resultat bevisar att vi inte åldras i jämn takt utan att vid vissa tidpunkter sker en kraftigare föråldring. Michael Snyder som är ordförande för avdelningen för genetik vid Stanford och en författare till studien säger till CNN att en tydlig förändring är att vår förmåga att bryta ner koffeinet i kaffet. minskar markant vid dessa två tillfällen – strax efter 40 och vid 60 års ålder. Samma sak gäller för alkohol.

PROBLEM MED NJURARNA

En annan lika tydlig effekt är att man vid 40 får mer fettansamlingar och ofta skador på muskulaturen. I 60-års åldern blir det en förlust av muskelmassa tydlig.

I båda åldersgrupperna såg man en förändring i proteinerna som håller ihop vävnader. Något som syns i mindre elastisk hud, som i ansiktet men också kärlen blir förändrade.

Det är också därför sjukdomar i hjärt- och kärl blir synliga. Typ-2 diabetes är vanligare och problem med njurarna kan uppstå.

Deltagarna i studien bodde i Kalifornien. De var friska och kom från olika etniska grupper.

Forskarna tog bland annat blodprov, avföringsprov och från hud, näsa och mun några gånger per år.

GOD IDÉ ATT DRA NER PÅ ALKOHOL

Att kvinnor åldras snabbare efter 45 trodde man tidigare berodde på klimakteriet men eftersom männen i den här studien har samma åldrandekurva som kvinnor så tyder det på att även män har en övergångsålder.

Forskarna berättade för CNN att en tidigare studie visat att 75 också är en ålder där åldrandeprocessen accelererar. Men i denna studie kunde man inte bekräfta det då deltagarna var yngre.

Hur ska man då förhålla sig till åldersförändringarna? Ja, forskarna menar att fynden visar att det är en god idé att dra ner på alkohol och börja träna styrketräna. Men också att i 60-års åldern dra ner på kolhydrater samt att dricka mycket vatten för att underlätta för njurarna.

Studien publicerade i Nature Aging.