När kvinnor går in i klimakteriet drabbas de av symtom som svettningar, värmevallningar, dålig sömn, viktuppgång och sömnsvårigheter.

Hur kraftiga symtom man får varierar från individ till individ. Att motionerna och att framför allt styrketräna har visat sig lindra besvär i klimakteriet.

När en ny befolkningsstudie vid Karolinska institutet i samarbete med Linköpings universitet presenterades fann forskarna ett samband mellan kraftiga och långa värmevallningar och åderförfettning i kranskärlen. När man drabbas av åderförfettning innebär det en större risk att få en hjärtinfarkt.

BÄTTRE FÖREBYGGANDE VÅRD

De kvinnor som inte hade några besvär med vallningar eller väldigt lite besvär hade knappt tre av tio kvinnor åderförfettning. De var hela 40 procent av studiedeltagarna som vittnade om kraftiga symtom med vallningar. Alla dessa hade förfettning i kranskärlen.

I ett pressmeddelande säger Karin Leander som är docent i epidemiologi vid Karolinska institutet att hon hoppas att vården uppmärksammar de kvinnor som söker hjälp för svåra värmevallningar också har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och att man bör se till att dessa kvinnor får förebyggande vård.

Kvinnorna i studien var mellan 50 och 65 år. Totalt undersöktes 3 000 kvinnors kranskärl med datatomografi.

Forskarna tänker nu undersöka om det finns någon koppling mellan risk för framtida hjärt-kärl- och demenssjukdomar och östrogentillskott.

Studien är publicerad i Journal of the American Heart Association.