Vid universitetet i Loma Linda forskas det mycket på den livsstil människor i området lever efter. Här blir man gammal, riktigt gammal och därför är Loma Linda utsedd som en av de blå zonerna i världen där man inte bara blir riktigt gammal utan även lever ett friskt liv lång upp i åren.

En av nycklarna till ett hälsosamt åldrande är förstås maten. Invånarna i Loma Linda äter i huvudsak en vegetarisk kost med mycket grönsaker, frukt, fullkorn och nötter. De undviker salt, socker och raffinerade spannmål.

Forskarna i Loma Linda har sett att den här kosten är associerad med ett långt liv särskilt bland män. Men man har också funnit att när man blir riktigt gammal mår man bättre om man tillför fisk och skaldjur i kosten. Det verkar vara de allra bästa för ett långt friskt liv.

EFTER 80 ÄR DET BRA ATT ÄTA FISK OCH SKALDJUR

Man kunde se att de riktigt gamla som enbart åt en växtbaserad kost hade något högre risk för neurologiska tillstånd som stroke, demens och Parkinsons sjukdom.

Gary Fraser, som är professor vid Loma Linda universitetet menar att en vegetarisk kost tycks skydda mot risken för dödsfall i medelåldern, men när man passerat 80 år verkar den effekten avta därav vikten att tillföra fisk och skaldjur.

Till sajten Eurekalert säger han att den ökade risken för vissa neurologiska tillstånd bland vegetarianer i 80-årsåldern var inte jättestora, men det finns något i resultaten som inte bör ignoreras.

TYDLIGA RESULTAT

Data från studien kom från närmare 96 000 personer som tillhör sjundedagsadventistförsamlingen i Loma Linda.

Vegetarianerna hade totalt sett hade cirka tolv procent mindre risk att dö jämfört med adventister som inte var vegetarianer.

De som var pescoterianer kost hade 18 procent mindre risk att dö.

De som åt en lakto-ovo-vegetarisk kost (inklusive mejeriprodukter och ägg) hade 15 procent mindre risk att dö.

Veganer hade mindre än tre procent minskad risk att dö, men manliga veganer klarade sig mycket bättre än icke-vegetarianer, till skillnad från kvinnor.

Studien publicerades den I augusti i American Journal of Clinical Nutrition.