Det den här tårtan inte saknar är mängder av härliga smaker, så jag lovar att den kommer att ha strykande åtgång.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt - en glutenfri blandning av sött och salt.

Den blev väldigt populär och såldes helt slut nu i maj. Många har upptäckt och uppskattar mitt sätt att baka med mandel/nöt/frömjöl istället för vetemjöl och att söta med frukt, bär och rotfrukter istället för socker.

Liknande bakrecept hittar du också i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag även om hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till ett friskare liv med hjälp av glutenfri lågkolhydratkost.

När jag gjorde de här båda kokböckerna hade jag även den stora glädjen att få fotografera dem helt själv, jag kunde kombinera mina intressen för natur, mat och fotografering.

Jag tog med alla bakverk och smårätter ut i vår vackra natur under tidiga sommarmorgnar och använde det naturliga solljuset för att ge dem lyster. Ett fantastiskt roligt jobb, så jag hoppas det kan bli ännu fler kokböcker från mitt kök framöver.

På bloggen Birgitta Höglunds mat som fyller hela 15 år nästa vecka, och i mina övriga kokböcker hittar du mer inspiration till sommarens alla måltider.

Ät, njut och må gott!

Raw moussetårta med jordgubbar och lime ca 12 port

Bottenlager:

8 torkade aprikoser

2 dl pumpafrön

2 msk kokosolja

Ca ½ krm salt

Häll kokande vatten över aprikoserna och låt stå i en halvtimme. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med pumpafrön, kokosolja och salt till en grynig smet.

Tryck ut i botten på en springform på 16 cm i diameter. För att underlätta när du ska ta ut tårtan ur formen kan du spänna fast ett bakplåtspapper eller plastfilm över botten och spänna fast under kanten.

Ställ in formen i kylen eller frysen medan du gör mousselagret.

Mousselager:

2 dl cashewnötter

2 ekologiska lime, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl kokosgrädde

1 dl kokosolja

250 g färska jordgubbar

Blötlägg cashewnötterna över natten i kallt vatten. Häll i en sil, skölj och låt rinna av väl. Tvätta limefrukterna och torka dem väl. Riv skalet fint på rivjärn och pressa ur saften.

Skär dadlarna i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med kokosgrädde och kokosolja. Skär jordgubbarna i mindre bitar rätt ner i bunken och mixa alltsammans till en slät smet. Häll moussen över kakbottnen i formen, släta till med slickepotten.

Ställ i kylen eller frys in tills den stelnat helt. Doppa formen snabbt i varmt vatten och öppna på kanten, flytta över tårtan till ett fat med hjälp av en stekspade.

Jag har garnerat tårtan på bilden med tunna limeskivor, skivade jordgubbar och fläderblommor.

Tips:

Här kan du variera moussen med dina favoritbär, andra citrusfrukter och använda aprikoser, plommon eller fikon istället för dadlar.

Tål du inte cashewnötter så kan du mixa 2 dl pumpafrön eller solrosfrön fint till moussen, öka då på kokosgrädden till 2 deciliter så den blir krämigare.

Använd ätliga blommor som garnering till tårtan, det gör den extra vacker. Fläderblommor, syrener, violer, penséer, krasse, rosblad, gurkört och ringblommor är alla exempel på goda och ätbara blomblad.