För nästan 100 år sedan upptäckte Alexander Fleming antibiotikan. 20 år senare, någon gång på 1950-talet började antibiotika användas i större omfattning. Det blev en stor förändring inom vården och människor som drabbades av bakteriella infektioner, som tidigare kunde leda till döden, överlevde nu med hjälp av en antibiotikakur.

Men redan 1945 varnade Fleming för att ett för flitigt användande av antibiotika kunde leda till resistens. Medicinen ska bara sättas in när den behövs. Idag förskrivs antibiotika med försiktighet, men så har det inte alltid varit.

När forskare vid Umeå universitet och Tartu universitet gjorde en kohortstudie av personer som lämnat avföringsprover och hälsojournaler. Studiedeltagarna hade tagit minst fem antibiotikakurer, och det tidigare än sex månader före avföringen samlades in.

Forskarna kunde se jämför bakteriefloran med personer som inte tagit någon antibiotika alla de senaste tio åren.

EFFEKTEN BLIR KVAR I FLERA MÅNADER

I ett pressmeddelande som publicerats på Umeå universitet säger doktoranden Kertu-Liis Krigul, vid Tartu universitet; ”Analysen avslöjade förändringar i sammansättningen av tarmbakterier, även om antibiotikakurerna togs för länge sedan. Resultaten tyder på att upprepad antibiotikaanvändning har en bestående effekt på tarmbakteriernas sammansättning som kan kvarstå i minst månader efter den senaste behandlingen.”

Björn Schröder, docent i infektionsbiologi på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet och en av forskarna menar att resultaten tyder på att antibiotika kan skada slembarriären direkt och att effekterna kan bli långvariga genom att tarmfloran förändras.

STÖR SLEMHINNAN DIREKT

Tidigare forskning har visat på en försämrad tarmmiljö av antibiotika en kortare tid efter medicineringen, men man har inte känt till hur flera antibiotikakurer påverkar tarmen på sikt.

Nu kunde forskarna visa att efter flera antibiotikakurer minskade bildningen av slem och lagret av slem blev genomträngligt. Det medförde att bakterier kunde närmar sig tarmslemhinnan.

En annan studie visade att antibiotika stör slemhinnans barriär direkt bara inom några minuter efter intag.

Resultaten publicerades i de vetenskapliga tidskrifterna Gut Microbes och Science Advances.

Här kan du läsa studierna:

A history of repeated antibiotic usage leads to microbiota-dependent mucus defects. 2024, Gut Microbes.

Antibiotics damage the colonic mucus barrier in a microbiota-independent manner.