Det är nu möjligt att exakt mäta kostrelaterade fettförändringar i blodet som man direkt kan koppla till risken att utveckla typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Ett team bestående av forskare från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, forskare i Tyskland samt flera andra universitet visar och styrker tidigare studier att den så kallade medelhavskosten som är rik på omättade växtfetter är det kost vi mår bäst av att äta.
I studien har man noggrant analyserat fetter i blodet, de som kallas lipider, med en metod som kallas lipidomics. Mätmetoden är detaljerad och gjorde det möjligt för forskarna att koppla samman kost och sjukdom. Den här nya metoden kombinerar kostinterventionsstudier (som använder mycket kontrollerade dieter), med tidigare genomförda kohortstudier med långsiktig hälsospårning.
SVÅRT ATT GÖRA KOSTSTUDIER
WHO (Världshälsoorganisationen) framhåller vikten av hälsosam kost för att förebygga kroniska sjukdomar, och rekommenderar att mättade fetter ersätts med växtbaserade omättade fetter för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
På nyhetssajten Eurekalert säger Clemens Wittenbecher, forskningsledare vid Chalmers tekniska högskola och studiens seniorförfattare: ” Kostvanor är komplexa och det är därför ofta svårt att dra slutgiltiga bevis från en enda studie. Vårt tillvägagångssätt att använda lipidomics för att kombinera interventionsstudier med mycket kontrollerade dieter och prospektiva kohortstudier med långsiktig hälsospårning kan övervinna nuvarande begränsningar inom näringsforskning.”