Det här är riktigt prisvärd mat som passar fint både som vardagsmat och till fest.

Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port

400 g zucchini

100 g bladspenat

4 dl buljong

2 dl tjock yoghurt, smetana eller kokosgrädde

1 gul och 1 röd paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad

2 msk hela, gröna kardemummakapslar

1 msk gult currypulver

1 msk gurkmeja

Ca 1-1½ tsk salt

1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor

50 g smör/kokosolja till stekning

Innan serveringen:

Tillsätt 6 dl kokta kikärtor

Saft från 1 lime

Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.

Fräs zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund tills den mjuknat.

Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson från Smarta Diabetiker. Veronica Kindblad heter fotografen som tagit bilden.

Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av baljväxter och mjölksyrat i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.

Mat med pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst nu i förkylningstider.

De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv bra erfarenhet av det plus att det även ledde till minskade klimakteriebesvär, det märktes tydligt i samband med att jag jobbade med boken.

Du kan läsa mer i kokboken om mina erfarenheter av att lägga till mer baljväxter och mjölksyrade grönsaker eller till exempel yoghurt i den dagliga maten.

Den finns att ladda ned som E-bok i den här.

Den inbundna upplagan är slutsåld men finns att låna på Biblioteket om du hellre läser en helt vanlig bok.

Text och recept: Birgitta Höglund