Visst har det väl hänt alla någon gång. Att dagarna efter sista dagen på jobbet innan semestern så blir man sängliggande med feber, huvudvärk och en enorm trötthet. Och att bli sjuk det första som händer är ju inte så upplyftande när man äntligen ska få vara ledig.

Det finns en anledning till att det blir så. Känner man bara till orsaken så kan man oftast, inte alltid, avstyra att bli sjuk och bara lite lagom trött istället.

STRESSHORMONER ELIMINERAR SJUKDOM

Stress är inte bara något negativt. Det är kroppens sätt att få oss att fokusera på en viktig uppgift. Tar vi det till en extrem situation där vårt liv är i fara och vi springer bort från faran så gör ansamlingen av stresshormoner oss inte trötta. Vi springer trots att kroppen är utmattad för att överleva.

Det är också så kroppen fungerar när vi är stressade i vår vardag. När vi står inför en deadline eller ett stort projekt som ska avslutas i tid. Likadant är det inför semestern. Vi skruvar upp tempot för att hinna alla måsten och när vi väl är klara och adrenalinpåslaget går ner är det vanligt och helt naturligt att vi blir sjuka.

En av stresshormonernas funktioner är att de kan motverka att infektioner bryter ut genom att de äter upp sjukdomsalstrande bakterier.

Ibland behöver man inte själv uppleva sig som stressad just på grund av stresshormonerna håller oss igång och blockerar att vi blir sjuka.

Går det så långt att vi blir utbrända då har kroppen dragit i handbromsen åt oss och då försvinner både mental och fysisk ork. Det blir helt enkelt ett inre motorstopp.

ATT HA EN AKTIV VILA

Stress kan byggas upp som en skuld som kroppen behöver ta ut. Precis som sömnbrist som vi kan sova igen. Semestern är ju lite till för att vi ska få möjlighet att återhämta oss innan vi är tillbaka på jobbet igen. Men självklart ska vi få vara friska och må bra.

När du checkar ut från din arbetsplats så ska du inte sätta dig ner de första du gör.

Återhämtning och nedvarvning kan se ut på olika sätt. Det behöver inte betyda att du måste sova eller vila bort stress och trötthet. Men vissa kan behöva det.

Se till att inte åka iväg dagen efter, eller helgen efter, du gått på semester. Planera för tid hemma, och det kan betyda att du städar och fixar, tar en promenad eller en cykeltur. Sov ut på morgonen och låt livet lite lunka på. Låt hjärnan få gå ner i varv. Läs inte mejlen och låt bli att mobiltelefonen så mycket det bara går. Välj vad du vill läsa.

På så sätt chockar du inte kroppen och låter den stressa av i lagom takt. När kroppen är balans så växlar den mellan det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska.

Det parasympatiska hanterar de processer som ger oss energi och de hjälper oss med återhämtningen. Men har du varit ovanligt mycket stressad under en längre tid kan kroppen ha svårt att aktivera det parasympatiska nervsystemet. Det kännetecknas av att du har problem med att vila och sitta ner i lugn och ro.

Med andra ord, aktivera dig lagom och låt aktiviteten var långsam. Du kanske ändå blir sjuk, men då har du gjort vad du har kunnat.