När du svalt en tugga av din favoritmat ler kroppen på insidan, men den behöver också innehålla bra med näring. Tarmen kommunicerar med hjärnan och där frisätts signalsubstansen serotonin som skapar en känsla av välmående och lycka.

Forskare från universitetet i Bonn, Tyskland, och Cambridge, Storbritannien, genomförde nyligen en studie för att tydligare kunna förstå vad som händer i hjärnan när vi äter.

Det pågår en hel del forskning på området vilket ökar kunskapen.

Vad som var så intressant i den här studien var att mat som smakade extra gott också interagerade med luktsinnet och de metabola signalerna.

BESTÄMDE SIG FÖR ATT DISSEKERA LARVER

En av forskarna i studien, tysken Michael Pankratz säger till sajten Newatlas: "Vi ville få en detaljerad förståelse för hur matsmältningssystemet kommunicerar med hjärnan när vi äter. För att göra detta var vi tvungna att förstå vilka neuroner som är involverade i informationsflödet och hur de utlöses."

Det är ju mycket komplicerat att försöka sig på att första 100 miljarder neuroner i våra hjärnor så forskarna valde att studera fluglarver som finns på frukt. Dessa larver har mellan 10 000 och 15 000 neuroner.

Michael Pankratz berättar att man skar upp larverna i flera tusen tunna skivor och skannade dem i mikroskop för att sedan rekonstruera nervcellerna och målorgan i en nerv som förbinder nervsystemet i mag-tarmkanal med hjärnan. Och på så sätt kunde man sedan utläsa hur serotonin reagerar på mat av god kvalitet.

HJÄRNAN UTFÖR EN FORM AV KVALITETSKONTROLL

Vad man också upptäckte var att maten måste vara av god kvalitet för att produktionen av serotonin skulle ta fart. Och med god kvalitet menar man mat som är näringsrik. Mat med mindre näring fick inte samma respons i hjärnan vilket betyder att hjärnan utför någon form av snabb kvalitetskontroll innan de reagerar.

Särskilt intressant anser forskarna att resultat är för personer som hetsäter men också de med anorexi. Resultatet kan vara ett steg mot bättre och effektivare behandlingssätt för individer med ätstörningar.