Under senaste åren har jag djupdykt i hur tankens kraft påverkar våra beteenden på ett sätt som vi inte tänker på. Som vi inte ens är medvetna om i många fall.

Faktum är att Din inställning till din förändring, det du önskar uppnå och hur du ser på det kommer att påverka dina resultat och hur svårt det blir.

När vi till exempel tror att något är svårt, sätter vi automatiskt upp mentala blockeringar och stressar över uppgiften, vilket gör den ännu svårare.

FÖRVÄNTA DIG ATT DET SKA GÅ LÄTT

Här kan ju även våra tidigare erfarenheter fungera som negativt bränsle.

För om vi antar att du har försökt att förändra en vana men, sedan fallit in i gamla vanor, så är det lätt att nästa gång tänka att det är omöjligt eftersom du redan har testat och misslyckats.

Men då vill jag skicka med en viktig påminnelse: låt inte din historia diktera din framtid.

När vi förväntar oss att det ska vara svårt att bryta en vana, börjar vi tveka innan vi ens försöker. Vi gör processen svårare än den egentligen är och misslyckandet blir lätt ett faktum.

En stor del av lösningen är alltså att börja förvänta dig att det kommer att gå lätt den här gången.

När du tagit beslut till förändring och att det ska bli lättare än du tror att förändra dina vanor så behöver du vara smart i ditt utförande.

MINA BÄSTA TIPS TILL DET ÄR:

  1. Jobba med max 1–2 vanor i taget för att kunna hålla fokus och inte bli överväldigad.
  2. Börja med något lätt och överträffa gärna dig själv (till exempel 20 min lunchpromenad).
  3. Följ upp och fokusera på det som fungerar.
  4. Fira delmål och var stolt över dig själv.
  5. Bygg ihärdighet och tålamod längs vägen.
  6. Ha kul och påminn dig själv om varför du gör dina förändringar

Dessa kan tyckas vara obetydliga, men de bygger momentum, och plötsligt inser vi att förändring inte är så svårt som vi trodde.

Att ha en inställning att det kommer att vara lätt och att våga ta en sak i taget är avgörande för att lyckas.

Svårigheter, utmaningar, motstånd och jobbiga känslor kommer med största sannolikhet att uppstå men lita på att du kommer att kunna hantera det.

NYTT PERSPEKTIV GER INRE STYRKA

Din inställning och ditt perspektiv kommer att avgöra hur det känns och hur det går för dig och dessa kan du välja.

När vi ändrar vårt perspektiv och antar att förändring är enkelt, börjar vi se utmaningar som möjligheter. Vi känner oss starkare, mer motiverade och framförallt – vi lyckas!

Så nästa gång du står inför en förändring, fråga dig själv: Vad skulle hända om jag trodde att detta var enkelt? Börja där, och se hur mycket lättare det blir att skapa nya vanor.

Texten är skriven av Lina Lagom som har en kandidatexamen i folkhälsopedagogik, coachutbilningar, NLP coach, nutrition, näringslära och en hel del annat.

Gillade du den här krönikan av Lina Lagom så får du här ett erbjudande att ta reda på vilken din största utmaning är för att få till de vanor du önskar. Du får dessutom ett personligt meddelande från Lina hur du kan komma till bukt med din utmaning. Låter det intressant. Gör Linas quiz. Det är självklart kostnadsfritt.