Om ditt tandkött blöder när du borstar tänder så har du en inflammation i tandköttet. Det i sig kan leda till tandfickor och tandlossning om du inte gör något åt blödningen.

Idag är det välkänt att sjukdomar i munnen kan påverka hjärtat, så se till att vårda dina tänder och ditt tandkött.

När forskare i Kalifornien följde 5 500 äldre pensionärer upptäckte att de som inte hade möjlighet att få bra tandvård hade drygt sex av tio 65 en högre risk att få en demenssjukdom.

MUNNENS HÄLSA ÄR KOPPLAT TILL HJÄRTAT

Forskarna förklarade att bakterier och bakteriegifter från tandköttet som spridits i blodcirkulationen kan ha bidragit med att förvärra inflammationsprocesser i hjärnans blodkärl och i och med det bidragit till utvecklingen av demens.

Infektioner i tänder och tandkött kan förstärka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Infekterat tandkött ökar även risken sjukdomar i luftvägarna, diabetes typ-2 och reumatism.

En bra munhälsa är oftast ett tecken på att hjärt-kärlhälsan är bra.

Om du är noga med tandborstningen och använder tandtråd regelbundet och ändå blöder, så kan du prova en munskölj. Vill du inte använda de ”vanliga” munsköljen så finns det munskölj med antiinflammatoriska och ekologiskt odlade läkeörter som stoppar upp blödningar.

Q10 HAR EFFEKT PÅ TANDKÖTTET

Tandlossning berör varannan vuxen svensk över 50 år. Det får man av dålig munhygien men även av stress och rökning.

Det finns flera örter som dämpar inflammation i tandkött, stramar åt tandköttet och kommer åt bakterier som kan krypa in under tandköttet och skapa tandfickor. Ju tajtare tandkött du har desto mindre är risken att få tandfickor, och på rena tänder fastnar inte bakterier.

Exempel på det är pepparmynta som är antiseptiskt och desinficerande, salvia som är läkande, rathaniarot som stramar åt tandköttet och sårläka som verkar på infekterade sår.

Q10 är ett ämne som kroppen tillverkar själv men vars produktion går ner i takt med att vi blir äldre. Ett extra intag av Q10 ger friskare tandkött och har även effekt på parodontit, som är en tandlossningssjukdom.

VETENSKAPLIGA STUDIER

En svensk dubbelblind placebokontrollerad studie på blödande tandkött där 60 personer deltog och där de delades in i tre grupper gavs antingen 30 milligram Q10, 100 milligram Q10 eller placebo under tio dagar. Resultatet visade att blödningen i tandköttet minskade signifikant hos de som fick Q10.

Q10 tas bättre upp i kroppen om man samtidigt tar ett tillskott med selen.

Munvattnet Dentaforce från A Vogel innehåller örter som läker tandköttet och Q10 från Pharma Nord används ofta i vetenskapliga studier.