I Sverige sjunger ungefär 600 000 personer, ung som gammal, i kör. Det är känt sedan länge att körsång är bra för hälsan och därför har det varit föremål för forskares intresse.

I Stockholm finns en kör som består av 60 personer mellan 65 och 75 år. De sjunger ihop en gång i veckan och har gjort så i lite drygt ett halvår. Efter varje då får körmedlemmarna skatta sitt mående. Det vill säga de får fylla i ett papper där de får skatta sin sömnkvalitet, hur de upplever stress, deras känslomässiga välbefinnande samt hur det socialt har det.

Medlemmarna i den så kallade forskningskören har inte sjungit i på minst tio år. Forskarna kommer att göra stora kognitiva tester och avbildningar av hjärnan för att mäta arbetsminne, hjärnaktivitet och om kontakten mellan hjärnans olika delar förändras.

MINNET BLIR BÄTTRE

Laszlo Harmat, som är docent vid institutionen för psykologi vid Linnéuniversitet är den som leder studien. Han säger; ”Vår hypotes går i linje med tidigare forskning som visar att körsång kan förbättra en rad olika aspekter i de äldres liv. Exempelvis är körsång effektivt för det motoriska systemet, det engagerar frontalcortex och även minnescentrat i hippocampus.”

Det så kallade episodiska minnet verkar kunna förbättras av körsång. Det är de minne som gör att man kommer ihåg saker i rätt ordning. Att blanda ihop ordningen är vanligt bland äldre.

Tidigare studier har visat att körsångare upplever mindre stress, de sover bättre och mår bättre. Laszlo Harmat förklarar att det som inträffar när man sjunger ihop och njuter av det är en form av känslomässig synkronisering.

VITAMINKICK FÖR HJÄRNAN

Vad man sjunger spelar egentligen ingen roll, det är att man sjunger som är viktigt men ska tilläggas att man tycker om det man sjunger. I försökskören sjungs jazz och klassisk.

Forskarna har också kommit fram till att körsång kan bromsa åldrandet, men om man sjunger hemma för sig själv får man samma effekt då? Enligt Laszlo Harmat så får man de positiva effekterna rent fysiskt eftersom sång har effekt på andning och hjärta, och att man upplever sig mindre stressad. Körsång är lite som ett vitamin för hjärnan.

Några bra anledningar till att sjunga i kör:

  1. Djupandning aktiveras, vilket gör att du stressar mindre och kan sova bättre.
  2. Motoriken förbättras.
  3. Det episodiska minnet förbättras, det vill säga du minns vad som skett i rätt ordning.
  4. Hjärta och hjärna mår bättre.
  5. Känslorna stabiliseras.
  6. Det är fysiskt krävande att sjunga alltså mår kroppen bättre.
  7. Måbra hormonet oxytocin aktiveras och det gör även det manliga hormonet testosteron.
  8. Körsångarnas sociala liv blir bättre och det ökar välbefinnandet.

Källa: Laszlo Harmat och Töres Theorell och forskning.se