Morotsröran passar fint som tillbehör till kvällsmyset och är även mycket god till all slags grillat.

Prova den gärna som en fyllning till smörgåstårta eller som pålägg till en matig dubbelmacka, gärna tillsammans med skivad getost, citronpicklad rödlök, paprika och sallad.

Jag och min sambo Lennart har bott många vintrar i Alanya, det milda klimatet och den lokala maten har varit välgörande för vår hälsa.

Jag handlar då mycket av vår mat direkt från odlarna som bor i bergsbyarna. De kommer flera gånger i veckan ner till staden och säljer sina produkter på marknaderna, det är en upplevelse att gå runt och handla solmogna grönsaker, frukter, nötter, ägg, hemkärnat smör och ostar.

Väldigt många recept har skapats under de här resorna, både till min blogg Birgitta Höglunds mat och till flera av mina kokböcker.

TURKISK MOROTSRÖRA
2 stora morötter
100 g smör
½ dl turkisk yoghurt
½ dl smetana
½-1 tsk salt
½ krm cayennepeppar

  1. Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.
  2. Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.
  3. Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.
  4. Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.
  5. Äter du inte mjölkprodukter kan du låta de rivna morötterna puttra i kokosolja eller olivolja.

Yoghurt och smetana kan bytas ut mot 1 dl kokosgrädde. Smaka då gärna av med mer salt och lite pressad citron, det kamouflerar kokossmaken.

Text: Birgitta Höglund. Receptet kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips

Bilden är tagen av Mikael Eriksson.