Att äta för mycket kan göra oss sjuka och vi kan dö för tidigt, men att hålla igen lite grand kan göra motsatsen – det kan förlänga livet.

En förklaring till det är cellernas metabolism och telomererna.

Amerikanen Waylon Hastings, som sysslar med biobeteendehälsa säger till Science Daily: ”När energi förbrukas i en cell orsakar avfallsprodukter från processen oxidativ stress som kan skada DNA och även på andra sätt bryter ned cellen. När en persons celler förbrukar mindre energi på grund av kalorirestriktioner finns det färre avfallsprodukter, och cellen bryts inte ned lika snabbt”.

Telomerer är de små ändarna som sitter på kromosomerna i våra celler. De fungerar som skyddshöljen i änden av våra DNA-strängar. Föreställ dig att de har samma funktion som de plastbitar som finns i ändarna på dina skosnören – de som ska förhindra att skosnöret fransar sig. Varje gång en cell delar sig förkortas telomererna. Förr eller senare, när dessa är helt nedslitna, lossnar DNA-strängen och cellen dör.

FÖRST FÖRLORADE DE MER TELOMERER

Stress, kost, sjukdom och ålder påverkar telomerernas livslängd. När Waylon Hastings och hans team undersökte 175 personer som haft ätit efter en kalorirestriktion under två år såg man att försökspersonerna först förlorade mer telomerer och sedan när vikten stabiliserades vände förloppet och nedbrytningen skedde långsammare.

BROMSAR ÅLDRANDEPROCESSEN

Trine Baur Opstad, som är molekylärbiolog och forskare vid Center for Clinical Heart Research vid Oslo Universitetssjukhus Ullevål bedriver forskning runt mekanismer som är involverade i hjärt- och kärlsjukdomar. Hon och hennes forskarteam har undersökt hur Q10 och selen påverkar hjärta- kärl, åldrande och hur telemorerna påverkar åldrandet.

Hon förklarar; ”När telomerer blir kritiskt korta förlorar de sin förmåga att skydda vårt DNA. Det kan orsaka mutationer i våra gener, eller att cellerna slutar dela sig och så småningom dör. Det kommer att leda till åldrande av cellsystem i ett antal organ, som då inte längre kommer att fungera optimalt. På så vis bidrar det till att kroppen åldras på sikt. Telomerernas längd kan därför säga något om hur gamla vi är rent biologiskt – det vill säga hur många gånger cellen kan förkortas innan den dör."

I deras forskning fann de att Q10 kan skydda telomererna och sakta ned processen som sliter ner dem.