Du är inte ensam om att känna att motivationen tryter. Motivation är en flyktig och icke ihållande känsla. För att förstå vad motivation är så kan man enkelt förklara det i en känsla som skapas av hormonet dopamin, och det är ett hormon som inte produceras i en "jämn ström" över dagen.

Dopamin bildas när hjärnan upplever att vi ser, gör eller hör om något som är ”bra för vår överlevnad”. Evolutionärt sätt är det här logiskt. Om jag tar några exempel: Vi upptäckte spår av växtlighet ute i öknen och hoppet om att hitta vatten väcktes och vi fick motivation att leta vidare. Eller ”vi såg fotspår av ett djur när vi varit hungriga i flera dagar och fick motivation och kraft att jaga vidare.”

Men det finns ett modernt problem. Idag ställer vår hjärna till det för oss då den utsöndrar dopamin när vi äter nåt gott, dricker alkohol, konsumerar eller satsar pengar i ett spel.

Hjärnan tror att det här är väsentligt för vår överlevnad då känslan tar oss från ett negativt, "farligt" tillstånd, orsakat av kortisol som stress, ångest eller rädsla och vi hamnar tack vare dopaminpåslaget i ett mer positivt tillstånd. Det vill säga vi känner lugn, glädje och lycka som kommer av att dopamin eller nåt annan må-bra-hormon producerats. Vår hjärna, uråldrig som den är, tror att vi undvikit faran av lejonet på savannen, genom att äta den där bullen, ta cigaretten, vinna pengar eller än mer ofta förlorar pengar.

DÄRFÖR DALAR MOTIVATIONEN

I början av ett hälsoprojekt känner du dig motiverad för att du märker att det händer bra saker. Vi känner oss motiverade för vi gör något som faktiskt är bra för oss.

Men dopamin har något som kallas för en baslinjenivå. Det som var nytt och motiverande blir till slut vårt nya "normala", så vi måste göra något mer för att få samma grad av dopamin/motivation, vilket är den bakomliggande anledningen till alla missbruk. Det är just därför som det är farligt att förlita sig på motivationen som primär drivkraft till långsiktigt förändringsarbete.

Motivationen brister när du tappar momentum, det vill säga drivkraften och farten framåt. Det är tillfällen som när vågen inte visar det du vill längre eller när du varit sjuk och tappat träningen. Det kan vara dåligt väder och vintermörkret bidrar absolut många gånger till minskad motivation. Då får vi knappast en dopaminkick av grå himmel och dimma. Solen gör sitt många gånger. 

DISCIPLIN ÄR ETT KARAKTÄRSDRAG

Motivation är en känsla medan disciplin är ett karaktärsdrag. Men självdisciplin är något du kan öva upp och disciplin vinner över motivation alla dagar i veckan. Men för att bygga disciplinen så måste du sätta höger fot framför vänster och komma i rörelse, och inte stanna bara för att motivationen börjar tryta. Jag brukar säga att det är som att få upp farten på ett stort lokomotiv som står still på perrongen; man får skyffla in en massa kol och elda på som tusan tills det loket sakta börjar tuffa på och rulla ut från perrongen. Men när det väl kommit i rörelse så går det av rena farten till slut, och blir rent av svårt att få stopp på. 

Ett sätt att träna upp disciplinen är att sänka baslinjenivån för dopaminet. De gör att du blir mer känslig och mottaglig genom att du inte alltid söker efter mer. Ett exempel på det är att begränsa skärmtid, shoppa mindre och ge efter mindre för olika begär.

BESLUT BASERAT PÅ MÅL

Det största misstaget vi generellt sett gör är att tro att motivation leder till handling som i sin tur skapar resultat. Det är egentligen tvärt om. Det är din handling som leder till resultat och de i sin tur skapar motivation. Och sedan är det lättare att agera. Nio gånger av tio är jag inte motiverad att gå till gymmet. Kanske till och med 99 gånger av 100, men jag debatterar inte med mig själv och min "inre mes", utan jag fattar beslut baserat på personen jag vet att jag är och vill vara, samt att mitt beslut baserat på målen jag satt upp för mig själv. Det bygger disciplin. Efter ett träningspass känner jag mig alltid mer motiverad än innan, för som jag alltid hävdar; momentum skapar motivation.

Texten är skriven av personliga tränaren och onlineococoachen Jacob Hellberg som finns på; workoutonline.se