Den här tårtan är stor, så räkna med att du kan få ut 12–14 stora bitar. Redaktionen har provlagat några olika varianter och kommer fram till en smörgåstårta med lax, räkor och ägg samt en del grönsaker som fyllnad för att göra den lite lättare.

Inköpslista:
12 landgångsbröd
750 gram skalade räkor
400 gram kallrökt lax
150 gram färskost, gärna med örter
1 burk majonnäs
10 ägg
2 stora gurkor
2 citroner
Pepparrot
Dill
5 dl crème fraiche
Dijonsenap
Ost
Örtkryddor

Du väljer hur mycket fettprocent du vill ha i livsmedlen. Det finns magrar ost, majonnäs och crème fraiche för den som önskar.

Gör så här

Blanda ihop majonnäs med crème fraiche och ställ åt sidan. Smaka av med lite örtkryddor och ta mycket pepparrot. Tänk på att röran ska kännas vass i smaken. Den färdiga tårtan blir inte lika skarp i smaken och kan kännas lite urvattnad om du inte tar i lite grand med pepparroten.

Koka äggen och låt dem svalna.

Hacka 500 gram räkor och 2 ägg. Blanda dem med en tredjedel av majonnäsen och crème fraichen.

Lägg upp fyra landgångsbröd och bred ut röran på bröden.

Hacka en gurka i små bitar och strö ovanför räkröran.

Lägg sedan 4 nya landgångsbröd och lager nummer två består av kallrökt lax. Hacka laxen och ta ytterligare en tredjedel av majonnäs och crème fraiche röran. Här kan du tillsätta pressad citron och smaka av. Bred ut den på lager nummer två. Hacka lite dill och spred över lager nummer två, och spar lite dillkvistar till garneringen.

Lägg de resterande landgångsbröden och bred ut sista majonnäsen och crème fraichen på toppen och runt om på sidorna.

Skär de kallnade äggen i halvor eller om du vill i fyra delar.

Placera dem runt tårtan med jämna mellanrum.

Skär upp ostskivor, rulla dem och placera ut dem.

Gör samma sak med den återstående laxen och räkorna.

Skär gurkan i tunna avlånga skivor, gör ett litet snitt på mitten av gurkskivorna och böj dem för att sedan placera ut dem på tårtan.

Skär citronerna i tunna skivor och placera dem där du tycker att de passar.

Fäst sedan ostskivorna runt tårtan och garnera med dillkvistar.