Att det kliar på kroppen kan bero på flera saker. Allt från myggbett och trånga kläder till skabb, eksem och psoriasis.

Men det kan också bero på sjukdomar som diabetes och sjukdomar i blodet, levern och njurarna.

Förenklat kan man säga att njurarna är kroppens reningsverk. Den viktigaste funktionen som njurarna har är att rena blodet från slaggprodukter. Det är ämnen som inte ska vara kvar i kroppen, och så bildas urin och när du kissar följer restprodukterna med ut.

NJURARNA ÄR SANSLÖST EFFEKTIVA

Våra njurar arbetar faktiskt dygnet runt för att rena blodet. Hela en liter blod passerar genom våra njurar varje minut. Njurarna har en enorm kapacitet och det är därför man kan donera sina ena njure utan några större bekymmer.

Njurarna reglerar också vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.

Men även levern har en viktig roll i renandet av blodet.

Varför blir du både lever som njurar överbelastade? Ja, det har med livsstilen att göra. Alkohol och rökning, stress, och övervikt.

Socker har ju inte med vår mathållning att göra även stora ansamlingar av fett ger njurarna problem.

När kroppens reningsorgan inte riktigt orkar så kan du bli svullen under ögonen och runt smalben och fötter. Och det börjar också klia på kroppen, för någonstans ska ju toxinerna komma ut. Huden är ju kroppens största organ, men klådan misstas oftast som ett hudproblem.

Därför kallas det för dermatologins diabetes eftersom det är vanligt förekommande, och kan påverka livskvaliteten negativt.

LÖSNINGEN ÄR ATT ÄNDRA LIVSSTIL

Hudkrämer löser inte problemet, däremot behöver man sluta med det som överbelastar de inre organen och sedan tillföra det som stöttar.

1: Minska på socker och fett.

2: Ät mer frukt och grönt.

3: Dra ner på saltkonsumtionen.

4: Gå ner i vikt.

5: Dra ner på alkoholen och om du röker – sluta.

6: Börja motionera.

7: Försök att stressa mindre.

8: När du gjort en rad livsstilsförändringar och börjar må bättre så kan du lite försiktigt tillsätta örter som stöttar levern som bland annat; kronärtskocka, schisandra, gurkmeja, kolin och maskros.

Källa: 1177 och CBC News second opinion och Njurförbundet