Depression räknas idag som en folksjukdom eftersom den drabbar många. När man hamnar i en depression kan det bero på en mängd olika saker. Men något forskare har funnit som en gemensam nämnare är att en hel del deprimerade (men långt ifrån alla) har en låggradig inflammation i kroppen.

Forskare i Lund ställde sig frågan om omega-3 med högt innehåll av fettsyran EPA kan hjälpa deprimerade personer som har låggradig inflammation, ett tillstånd som inte alltid känns.

Vad som orsakar låggradig inflammation kan man inte med säkerhet säga men däremot så tycks saker som övervikt, stillasittande, rökning och ensidig kost bidra till inflammation.

SÅ GICK STUDIEN TILL

Till studien rekryterades 101 patienterna som hade provat ett antidepressivt läkemedel under minst sex veckor utan att medicinen hjälpt. Deltagarna hade olika grader av inflammation och vissa hade ingen inflammation alls.

Patienterna fick äta två gram omega-3 (EPA), vilket är mer än dubbelt så mycket som den dagliga rekommendationen av kosttillskott. Alla deltagare fick fortsätta med sin antidepressiva medicin.

Resultat visade att de som hade mest/högst inflammation i kroppen fick sämst förbättring av omega-3 fettsyran. Bland de som hade en låggradig inflammation i kroppen var effekten och skillnaden som tydligast. Deras mående förbättrades signifikant.

Bland de som inte hade någon inflammation alls märktes ingen skillnad.

Eftersom deprimerade inte är en homogen grupp så kan man nu välja ut deprimerade personer med låggradig inflammation och behandla depressionen med omega-3. Inflammation mäts via ett blodprov.

Nu går forskaren i Lund vidare och frågar sig: Vad händer om man slutar med omega-3 tillskottet? Mår man sämre då? Och kan man må ännu bättre om man fortsätter äta omega-3?

Studien pågick i åtta veckor.

Den sista frågan man ställde sig var om de som hade en höggradig inflammation kunde må bättre med en högre dos av omega-3.

Studien publiceras i tidskriften Brain Behavior and Immunity.

Källa: Lunds universitet

Klicka på länken och läs studien: Omega-3 och depression