Tio procent av befolkningen har sömnproblem, men siffror visar att ungefär var fjärde svensk sover dåligt mellan varven. Det är fler kvinnor än män som upplever att sömnen inte är bra.

För 25 år sedan började Folkhälsomyndigheten att ta reda på hur svenskens nattsömn är. Det frågas om hur inomhusmiljö, luftföroreningar, kemikalier, solljus och klimatförändringen påverkar nattsömnen. Buller är en av de saker som stör nattsömnen mest. Men hela 39 procent att de är överkänsliga mot pollen, vilket är en tydlig ökning till sömnproblem.

OLIKA ANLEDNINGAR ATT NATTSÖMNEN STÖRS
Men det finns förstå en rad olika anledningar till att sömnen inte är bra. Hög stress, oro för ekonomin och för framtiden kan göra det svårt att gå ner i varv för att kunna sova.

I Folkhälsomyndighetens enkät var det 30 procent som låg vakna på grund av oro inför framtiden. Trångboddhet var en ny enkätfråga 2023. Något som är ett växande problem. 22 procent som är födda utanför Europa svarar att de bor trångt, vilket påverkar sömnen.

Äter du sent och dricker kaffe sent kan det påverka nattsömnen. Att motionera på kvällen kan också påverka att du somnar senare än vanligt.

Sommartid kan värmen kännas besvärande. Tv-tittande och att fingra på mobiltelefon stimulerar till vakenhet så att hjärnan inte kan slappna av. Och under klimakteriet är det vanligt att sova sämre.

Christian Benedict, docent i neurovetenskap och sömnforskare, skriver i sin bok; Sömn, sömn, sömn: hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn:

”Att ha regelbundna tider är det allra viktigaste för att få sömnen att fungera bra. Det vill säga att gå upp samma tid och gå och lägga sig vid samma tid varje dag. Att min fru och jag sover i olika rum beror nuförtiden på att vi har olika dygnsrytmer. Jag lägger mig sent och gillar att ha sovmorgon, och för min fru är det tvärtom.”

Han menar att ha skilda sovrum absolut inte betyder början till en skilsmässa, snarare tvärtom. Att vakna utvilad ger bättre förutsättningar för en bra relation än återkommande sömnbrist.

Det som var positivt i undersökningen var att enbart två procent utsätts för passiv rökning. Den siffran var sju procent 2007.

LÄGG FOKUS PÅ DET SOM FUNGERAR

En studie berättar att när försökspersonerna fick sova fyra timmar per natt i två nätter, och vid nästa tillfälle fick de sova nio timmar varje natt så kände de sig äldre och yngre. De med sömnbrist upplevde att de kände de sig drygt fyra år äldre jämfört med när de hade sovit ut. När de sov mer kände de sig yngre några år yngre.

Att sova bra så stärker immunförsvar, du blir gladare och mer kreativ.

Sömnforskaren Benedict menar att man ska försöka fokusera på vad som gör sömnen bra och inte tvärtom. Att skapa sömnrutiner som fungerar, och det är individuellt. Han ger rådet för den som vaknar mitt i natten att inte gå upp. Det är bättre att ligga kvar i sängen. Då får hjärnan vila, även om man inte sover.

Läs om Folkhälsomyndighetens undersökning.