Huden är kroppens största organ, och den mest ömtåliga. Den exponeras för avgaser och andra miljöföroreningar varje dag. Och inte bara det; kläder, möbler, ditt armbandsur och för att inte tala om solen som påverkar. Huden är som en svamp som absorberar det den kommer i kontakt med.

Det är självklart svårt att undvika att exponeras för all påverkan utifrån, men det du kan göra är ju att välja hudvård utan syntetiska tillsatser.

All ekologisk hudvård är inte fria från synteter, men oftast är det fria från sulfater, ftlater och parabener och istället innehåller de naturliga, ekologiska ingredienser.

Ekoprodukter är både skonsamma för huden och för miljön än konventionell hudvård som är betydligt mer belastande.

BÖRJA MED NÅGOT LITET

Om du har extra känslig hy så kan den ekologiska hudvården vara det enda alternativet. För den med känslig hy reagerar ofta att bli röd, med utslag och ibland lite svullnad. Ett bra val är då de oparfymerade produkterna.

Det är kostsamt att byta ut allt med en gång – så börja i ett hörn och byt ut det som är viktigast. Oavsett om det är en dagkräm eller en duschtvål.

Om ekologiska produkter verkligen är bättre än de konventionella beror lite på vem du frågar. Alla tycker ju inte om samma sak och hudtyperna varierar.

Men det man kan säga är att ekologiska produkter är mer skonsamma för huden och mer miljövänlig.

En del ”vanlig” hudvård kan vara hormonstörande och därför påverka hälsan negativt.

3 FÖRDELAR MED EKOLOGISK SKÖNHETSVÅRD

1: Den är snäll mot huden och miljön eftersom den är fri från syntetiska ingredienser.

2: Det naturliga ämnen jobbar tillsammans med huden och stimulerar huden att hjälpa sig själv.

3: De företag som jobbar med ekologiska produkter tänker ofta miljö hela vägen. Det vill säga även i förpackningen och transportväg.