Har du hört talas om den näringsrika bidrottningsgelén? Den som vanliga bin producerar för sin drottning.

Gelen är allmänt vitaliserande och innehåller bland annat vitaminer och mineraler, aminosyror och enzymer, kollagen som är bra för bindväven och pantotensyra som är ett B-vitamin med effekt på hår och naglar.

Att ha så kallade oren hud, få plitor och finnar är mer vanligt vid olika tidpunkter i livet. Pubertet, klimakteriet och där i mellan graviditet kan få hormonerna ur balans och då, när det bildas för mycket talg och bakterierna växer till sig på huden växer en finne upp.

Bra hudvård hjälper till en viss del, men oftast behöver når ursprunget till problemen, det vill säga galopperande hormoner. Obalans rättar till sig med tiden, men det kan ta just tid och tonåren kan vara känsliga år. Ungefär var tredje tonåring får akne, men bara väldigt få kan få svår akne. Något som är kopplat till överproduktion av manliga hormoner eftersom könskörtlarna står redo att kicka igång.

AKNE SYNS DÄR TALGKÖRTLARNA FINNS

Det är viktigt att känna till att akne inte beror på att man har dålig hygien. Tvättar du för mycket torkar du ut huden och då stimuleras talgproduktionen ännu mer.

Oavsett omfattningen av problemen så finns har det visat sig att bidrottninggelé kan få den hormonellt betingade aknen att backa. Det kan ta upp två-tre månader innan resultatet blir synligt och de överaktiverade talgkörtlarna lugnat ner sig.

Det är inte bara i ansiktet man får finnar. Talgkörtlarna finns i bröstkorgen och på ryggen, men är störst i ansiktet.

Även hud som blir rödflammig och lite ansträngd kan bli bättre med hjälp av bidrottningsgelén.

Att få antibiotika hjälper, men oftast bara under den tiden man tar medicinen.

Viss mat verkar kunna stimulera akne, men det finns inte riktigt stöd i forskningen för detta.

Bidrottningsgelé finns som kosttillskott.