När vi blir äldre får vi svårare att producera kroppsegna ämnen. Då är det ännu viktigare att äta bra, annars mår vi inte bra. Även om vi vet att en varierad och näringsmässigt bra mat är att föredra framför halvfabrikat och ultraprocessade livsmedel så kanske vi av olika anledningar inte får i oss vad vi behöver.

Idag riskerat många äldre att få näringsbrister. Är man dessutom sjuk och kanske saknar tänder så blir det ännu svårare.

ENKLARE ATT DRICKA ÄN ATT ÄTA

Studier på äldre och deras matvanor har visat att kvaliteten på maten är avgörande om man får i sig den. Smakar den inte bra och innehåller den inte tillräckligt med näring så är risken stor att man på sikt blir undernärd. Och lägger man sedan till dålig sömn, bristen på solljus och om man röker ökade risken för undernäring.

Det finns rapporter som visar att om man hamnar på sjukhus och blir deprimerad då är det också lätt att på sikt få näringsbrister. Dessa problem drabbar inte bara äldre. Äter man dåligt så ger det sig så småningom till känna i kroppen.

Om man inte tycker om maten som serveras så är näringsrika drycker ett alternativ. Det är ofta lättare att dricka än att äta. Och en smoothie på frukt och bär spetsad med flytande multivitaminer och mineraler kan vara en smart lösning.

LISTA PÅ VIKTIGA ÄMNEN

D-vitamin behövs i solfattiga Norden och äldre som inte kommer ut behöver det ännu mer. Tillsätt ett D3-vitamin tillsammans med K2 för att stäkra skelettet. Då minskar även risken för frakturer om man faller.  D-vitamin är nödvändigt för benstomme och tänder men också för att bibehålla en normal muskelfunktion. D-vitamin viktigt för den kognitiva förmågan.

För en god tandhälsa kan man ta ett Q10-tilllskott och om du kombinerar det Q10 selen så minskar risken att få hjärt-kärlsjukdom.

Brist på magnesium, zink och koppar är vanligt bland äldre. Magnesium är viktigt för musklerna och det motverkar darrningar, men också om du känner av muskelkramper när du ska sova.

Artros är vanligare ju äldre vi blir. Nypon, ingefära, gurkmeja, kollagen och tabletter med glukosamin kan bidra till att minska smärta och öka rörligheten.