Nu när matpriserna går upp är det en god idé att leta bland typiska svenska grönsaker. Kål är prisvärt och de är riktiga hälsobomber som har ett högt så kallat orac-värde. Det är ett värde att mäta antioxidantkapaciteten hos en grönsak. Olika kålsorter ligger högt på skalan.
Rödkål har ett orac-värde på 2 250 och innehåller bland annat C- och K-vitamin. Vitkål som även innehåller kalium och folsyra har ett orac-värde på 510. Grönkål däremot ligger på 1 770 och innehåller A, C, B9 och E-vitamin, folsyra, kalium och magnesium.
Brysselkål och broccoli har 980 respektive 890 i orac-värde och dessa innehåller bland annat B6, C-vitamin och folsyra.
Kål kan motverka oxidativ stress och anses kunna skydda mot hjärt-kärlproblem.
I broccoli finns antioxidanten sulforafan som anses kunna stärka kroppen mot bland annat diabetes typ-2 och högt blodtryck. Sulforafan tycks kunna skydda luftvägarna mot skadliga ämnen i tobaksrök.
Den som inte kan äta kålen rå kan koka eller ugnsbaka.

Lämna ett svar