Kål – nyttigt och prisvärt

Nu när matpriserna går upp är det en god idé att leta bland typiska svenska grönsaker. Kål är prisvärt och de är riktiga hälsobomber som har ett högt så kallat orac-värde. Det är ett värde att mäta antioxidantkapaciteten hos en grönsak. Olika kålsorter ligger högt på skalan. 

Rödkål har ett orac-värde på 2 250 och innehåller bland annat C- och K-vitamin. Vitkål som även innehåller kalium och folsyra har ett orac-värde på 510. Grönkål däremot ligger på 1 770 och innehåller A, C, B9 och E-vitamin, folsyra, kalium och magnesium.

Brysselkål och broccoli har 980 respektive 890 i orac-värde och dessa innehåller bland annat B6, C-vitamin och folsyra.

Kål kan motverka oxidativ stress och anses kunna skydda mot hjärt-kärlproblem. 

I broccoli finns antioxidanten sulforafan som anses kunna stärka kroppen mot bland annat diabetes typ-2 och högt blodtryck. Sulforafan tycks kunna skydda luftvägarna mot skadliga ämnen i tobaksrök.

Den som inte kan äta kålen rå kan koka eller ugnsbaka.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


tio + sju =