Det är lätt hänt att smörja in sig runt ögonen med din vanliga dag- eller nattkräm i rena farten när man gör din morgon- eller kvällsrutin. Det händer inte så mycket i början men med tiden kommer du att märka skillnad.

Runt ögonen märks ofta tidiga ålderstecken, men det syns också om du inte sovit eller ätit tillräckligt bra.

Precis som en handkräm inte ska användas i ansiktet så ska inte heller en dagkräm användas runt ögonen. Skillnaden är att ögonkräm har en lättare konsistens och går snabbare in i huden. Tar du en ansiktskräm så blir det oftast för tung vilket kan ge påsar under ögonen.

Huden runt ögonen är hela 40 procent tunnare än i övriga ansiktet och därmed mycket känsligare. Runt ögonen finns inte lika mycket talgkörtlar och därför skyddas huden lite sämre. Huden blir lättare påverkad av klimatförändringar och temperaturväxlingar, vilket kan skapa irritation och torrhet. Vi har många muskler runt ögonen och när vi skrattar och pratar kommer det med åren att synas som rynkor kring ögonen.

Det är viktigt att vårda huden på bästa sätt utifrån dina förutsättningar. För med tiden kan huden bli slappare, du kan få påsar under ögonen, mörka ringar och därmed mer rynkor. När området runt ögonen blir hängigt och pluffsigt ser du tröttare ut – även om du är pigg.

VET DU VILKEN TYP AV HUD DU HAR RUNT ÖGONEN?

Rätt ögonkräm kan pigga upp trötta ögon, dämpa mörkar ringar men också minska svullnad och fina linjer.

Ögonkrämer har flera olika egenskaper vilket gör att det är viktigt att välja en ögonkräm som är till för just det du vill att den ska göra.

TORR HUD

Det är vanligt att bli extra torr kring ögonen, och av just den anledningen kan torrhetsrynkor uppstå. Då ska du välja en ögonkräm som tillför fukt, näring och mjukhet. Alla ögonkrämer ska inte användas på ögonlocken, läs därför på förpackningen. Har du börjat få små fina torrhetslinjer kan en ögonkräm som ger spänt vara ett bra val. Ögonkrämer för torra hudpartier är lite fetare.

PÅSAR UNDER ÖGONEN

Det finns krämer med avkylande effekt som innehåller koffein eller grönt te. Ofta rekommenderas ögongel eftersom det ger en avsvällande och lite dräneraden effekt.

SLAPP HUD OCH RYNKOR

Anti-aging krämer verkar åtstramande och föryngrande. Retinol i ögonkrämen boostar hudens egen produktion av kollagen. Kika också ögonkrämer med A-vitamin och niacinamid.

NORMAL HUD

Och även lite torr hud mår bra av en lättare återfuktande kräm som inte känns kladdig. En krämgel som verkar förebyggande är också ett bra val.

KÄNSLIG HUD

Glider ihop med torr hud. Då kan en ögonkräm som är lugnande och återfuktande vara bäst. När och om du sedan blir mindre känslig kan du välja ögonkräm för fina linjer.

MÖRKA OMRÅDEN RUNT ÖGONEN

Ögonkrämer med C-vitamin kan jämna ut hudtonen. Leta också efter en concealer med passande färg. Det gör att du ser piggare ut.

En bra idé är att välja ögonkräm från samma märke som din ansiktskräm eftersom det är både bra och praktiskt och ämnen jobbar ihop.

När du applicerar en ögonkräm ta lite på ett finger och dutta runt ögat. Börja i ögonvrån och arbeta dig utåt. Om det svider när du lagt på ögonkrämen kan den ha kommit in i ögat. 

Är du osäker på vilken hudtyp du har så sök upp en hudvårdsterapeut för bedömning.