När vi blir äldre blir kroppen sämre på att reparera sig och bilda kroppsegna ämnen. Till exempel förlorar vi muskelmassa och går lättare upp i vikt. Men genom att träna styrketräning motverkar vi förlusten av muskler och när vi förändrar våra matvanor kan vi reglera vikten.

Brad Sutton som är expert inom neurovetenskap vid universitetet i Illinois har forskar på hjärnans åldrande intervjuas i nyhetssajten Newswmeek.

Där berättar han att de tack vare magnetröntgen kan se förändringar i hjärnans struktur och hur hjärnan är sammansatt. Om det sedan förstorar områden av hjärnan så kan de mäta hur nervceller pratar med varandra. Forskarna kan se förändringar i hur nervceller är ordnade och hur effektivt olika delar av hjärnan kan kommunicera tillsammans.

Man kan också se hur blodflödet är i hjärnan, om hjärnan får tillräckligt med syre och hur avfallsprodukter förs bort. Och här kan forskarna även undersöka regioner i hjärnan som blir känsligare när vi blir äldre och om blodkärlen inte är lika elastiska som tidigare.

LITEN INSATS MED STOR UTDELNING

Sutton berättar vidare för Newsweek att hjärtat innehåller ett nätverk av neuroner som hela tiden pratar med hjärnan.

Tidigare har man sett att när vi konditionstränar så blir den kognitiva förmågan bättre hos äldre och nu i den senaste studien ville de amerikanska forskarna se hur konditionsträning påverkar hjärnans struktur.

Men eftersom det är svårt att träna kondition när man blir äldre så anordnades yoga klasser för att se om det blev någon förändring. Då fann man att så lite som med bara sex månaders träning kunde återskapa hjärnvävnad, och effekten var dessutom tydlig.

Det handlar inte alltså om några hårda fysiskt krävande pass, utan rörelse i form av yoga som gav stora resultat. En till synes liten insats som kan förbättra hälsan för äldre och kanske framför allt göra att äldre bibehåller hälsan långt upp i åren.