Den som är bra på laga mat följer sällan några recept längre, men det gjorde förstås Sig-Britt i en början. Hon kan inte komma på när hon lagade något ur en kokbok senast. I alla fall var det väldigt länge sedan.

Numera när Sig-Britt är pensionär och har hon all tid i världen att hacka sina grönsaker och göra sina storkok.

– Jag har alltid varit förtjust i grönsaker och har det som en bas till allt. Ofta använder jag mig av allt från blomkål och rotselleri till spetskål och lök. Jag kikar i kylskåpet och ser vad jag har och så blir det något därefter. Att det alltid blir alldeles för mycket mat beror på att jag är van att laga mat för en stor familj, säger Sig-Britt.

Idag har hon tagit fram följande:
Spetskål
Vitkål
Blomkål
Fänkål
Rotselleri
Paprika
Gul lök
Salladslök
Vitlök
Paprika
Cocktailtomater
Morötter
Palsternacka
Gurka
Ajvar
Tomatpuré
Krossade tomater
Basilika
Olivolja
Smör
Salt, peppar, chili, taco och buljontärningar.

SÅ HÄR GÖR SIG-BRITT:

1: Först hackar jag alla grönsakerna i små bitar och lägger i högar. Jag börjar med att lägga i de olika lökarna och låter de fräsa på låg värme i smör.

2: Sedan rör jag ner spetskål, rotselleri, blomkål, morötter och palsternacka. Tänk på att inte ta för mycket rotselleri och palsternacka för de kan ta över smaken.

3: Sedan är det dags för paprikan, för den får inte blir för mjuk. Här någonstans kryddar jag och basen är salt, peppar, buljongtärningar, chili och tacokrydda. Ibland tar jag paprikapulver.

4: Jag häller på mer olja när det behövs och så tillsätter jag ajvar och tomatpuré.

5: Ibland häller jag i lite vatten för att spä ut grytan, och så får det puttra tills jag känner att det är lagom tuggmotstånd. Jag tycker inte om att när det blir alldeles för mjukt. Det enda som ska vara mjukt är kålen och löken.

6: Nu är det dags för krossade tomater och så småningom cocktailtomaterna.

7: Allra sist och inför serveringen lägger jag ner gurka och basilika.

– Vill man ha det mer matigt kan man ta färs, vanlig eller vegetarisk. Jag tycker inte om bönor, men vet att vissa gillar kidneybönor. Det kan vara gott. Om man vill att det ska bli mer som en soppa så tillsätt bara mer vatten. Och vill man ha det mer som en gryta så låter man bli. Då kan det också vara gott med potatis eller ris till , säger Sig-Britt.