Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga orac-värden. Du kan laga hälsosam och mättande mat – dessutom för en liten summa.

Kål gör dig snabbt mätt eftersom kål är fullproppade av nyttiga ämnen. En annan fördel med kål är att de innehåller väldigt lite kalorier. Kål får du tag på året om och de håller länge i kylskåpet.

Grönsaken är god att äta rått men lika god att steka, ugnsbaka eller koka. Den som har en känslig mage kan koka eller förvälla kålen, då landar den mjukare i magen.

Kål har hjärt-kärlskyddande egenskaper och antioxidanterna i kål motverkar oxidativ stress vilket det gör att vi blir mer motståndskraftiga mot sjukdomar. I kål finns ämne pektin som bland annat bidrar till att stabilisera blodsockret.

Näringsmässigt är vitkålen en riktig stjärna. Den innehåller mängder av vitaminer och mineraler. Exempelvis vitaminerna B6, C och K, betakaroten, järn, kalcium och magnesium.

Det här behöver du:

800 gram vitkål

1,5 röd lök

4 msk smör

2 msk ljus sirap

2 msk vetemjöl

3 dl grädde

1 dl mjölk

Salt

Svartpeppar

Ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär vitkålen i små bitar. Skala och skiva löken. Hetta upp en stor stekpanna med smör.

Stek kålen och löken tills det tagit lite färg och mjuknat en aning.

Ringla över sirap, och stek någon minut till.

Strö över mjöl och häll på grädde och mjölk.

Rör om, salta och peppra och sjud sedan i några minuter tills det är krämigt.

Häll över i en ugnsform.

Strö över osten och gratinera mitt i ugnen 15–20 minuter.