Kantareller trivs när det är en typisk svensk sommar. Regn, solsken och inte för varmt. I torra marker lyser kantarellerna med sin frånvaro.
Här är ett enkelt och lättlagat recept på kantarellsoppa.
4 portioner
Det här behöver du:
500 gram kantareller
6 dl grönsaksbuljong eller kantarellfond
3 dl vispgrädde
3 msk smör
2–3 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1 kvisttimjan färsk
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Rensa kantarellerna och skär den i mindre bitar. Du kan spara några mindre kantareller till dekoration.
Koka bort vattnet i en stekpanna.
Hacka vitlök och lök. Vill du ha lite mer sting i soppan tar du mer vitlök. Och vissa tycker om att tillsätta 1-2 msk sherry.
Öka värmen i pannan när vätskan är borta och lägg ned smöret.
Fräs svampen tills den fått färg.
Salta och peppra.
Lägg några svampar vid sidan av till serveringen.
Nu lägger du ner den hackade löken och vitlöken och låt det mjukna.
Blanda ner grädde och buljongen.
Koka cirka 5 minuter.
Mixa soppan slät, smaka sedan av med salt och peppar.
Häll upp i soppskålar, lägg på några stekta kantareller och strö över lite färsk timjan.
Det är gott med en bit bröd till soppan.