När det är varmt är det gott och fräscht med en kylande soppa som gazpacho. Du kan lägga ner mycket tid på soppan, men det finns också snabbare varianter för den som hellre spenderar tid utomhus och ändå vill äta gott.

Den här gazpachon gör du kvällen innan.

Du behöver:

1 burk tomatpuré till exempel Garant 360 gram

2 stora paket krossade tomater 500 gram

1–1,5 liter vatten

4–6 grönsaksbuljongtärningar

3 msk olivolja

Tomater

Gurka

Röd lök eller purjolök

Hårdost

Örtsalt

Nymald svartpeppar

Paprikapulver

Grillkrydda

Basilika

Vitlök

Fiberformfranska

Gör så här:

Häll ner de krossade tomaterna i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och fyll på med en halv liter vatten. Vispa ihop ordentligt så att de krossade tomaterna går sönder under uppvärmningen.

Häll sedan ner så mycket vatten att du får den konsistens du behöver men fyll på med minst 1 liter vatten.

Lägg sedan ner 4–6 buljongtärningar och vispa så att de löses upp.

Strö över örtsalt, svartpeppar, paprikapulver och grillkrydda efter tycke och smak.

Pressa ner 5–6 vitlöksklyftor.  Känn efter om du behöver mer buljong. Koka upp och låta sjuda samtidigt som du vispar ihop ingredienser.

Smaka av.

När soppan svalnat ställer du in den i kylskåpet över natten.

Krutonger

Ta hälften av en stor fiberformfranska. Skär i tärningar och lägg i en stekpanna med höga kanter tillsammans med matolja.

Stek på ganska hög värme och använd örtsalt, svartpeppar och lite hackad basilika. Pressa sedan 3 klyftor vitlök.

Krutongerna kan du göra kvällen innan och förvara dem i en burk i kylskåpet under natten.

Dagen därpå ska du hacka tomater, gurka, lök eller purjolök i små bitar för servering.

Värm krutongerna lätt i en stekpanna igen och sedan häller man upp soppan i en skål, och fyller den med grönsakerna. Lägg sedan på krutongerna, på det en smakrik ost som rivs i lagom stora bitar, och sedan toppar man med valfri färsk krydda som koriander, basilika eller persilja.

Smaklig måltid.