Det finns mycket gott att säga om blåbär. Nyttigheterna i våra blåbär främjar bland annat ögonhälsan och magen. I blåbär finns pektiner som bildar en geleliknande konsistens i tarmen vilket i sin tur påverkar hastigheten näringsämnena tas upp. Fibrerna i blåbären gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå.

I USA säljs blåbär som bär för hjärnan. Det är ämnet antocyanin i blåbär som stimulerar bildandet av nya hjärnceller.

Blåbär verkar bra om du har diarré och andra matsmältningsproblem. Om du torkar bären kan de användas som te för att motverka magproblem. Det är innehållet av garvsyra och tanniner i bären som hjälper vid magproblem.

De kalorisnåla (100 gram innehåller 53 kalorier) bären innehåller B- och C-vitamin. Magnesium, kalcium, kalium och järn.

Det är alltid roligt att ha plockat blåbären själv, och de finns ju lite över allt. Så bege dig ut i närmsta skogsområde och leta!

SMULPAJ MED BLÅBÄR

Smuldegen:

150 gram smör

4 dl vetemjöl

2 msk socker eller annat sötningsmedel

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta fram smöret och låt de bli mjukt. Skär i små bitar.

Blanda socker och mjöl i en skål.

Lägg i smöret och blanda ihop med socker och mjöl.

Bärfyllning:

1 liter blåbär

½ dl socker eller annat sötningsmedel

½ msk potatismjöl

Gör så här:

Blanda bären med socker och potatismjöl i en ugnssäker form. Om bären är frysta så behöver du dubbelt så mycket potatismjöl.

Fördela smuldegen över bläbärsfyllningen. 

Grädda i mitten av ugnen i 15–20 min. 

Om du vill kan du servera vaniljsås till smulpajen eller en klick grädde.