Efter en lång vinter ropar kroppar efter näringen från frukt, bär och förstås grönsaker. Under sommarhalvåret brukar vi äta tycka om att äta kallare mat och desserterna blir nyttigare när vi frossar i naturens antioxidantrika förråd.
För den som tycker om efterrätter men är rädd för kaloristinna sådana är sommaren välkommen. Frukt och bär är kalorisnåla, och nu kan du unna dig dessert varje dag utan att tänka på midjemåttet.
Jordgubbarna är redan här och de innehåller massor av C-vitamin, men även folsyra som man vet är bra för hjärnan, framför allt när vi blir äldre. Då är det viktigt med ett tillräckligt intag av folsyra, för just folsyra har visat sig minska risken att utveckla kognitiva sjukdomar som Alzheimer.
Innehållet av antioxidanter i jordgubbar är mellan fem och upp till tio gånger högre än i äpplen. Och i jordgubbarna finns bara 41 kalorier per 100 gram så du kan du äta så mycket du orkar.
VATTENMELON HAR EN RENANDE EFFEKT
I den här fräscha, söta och nyttiga desserter finns också vattenmelon, och i den finns en hel del lykopen som är en antioxidant som vi ofta förknippas med tomat och har en hjärtskyddande inverkan.
Vattenmelon innehåller aminosyran citrullin som finns i en del kosttillskott därför att ämnet kan hjälpa till att sänka blodtrycket.
Vattenmelon innehåller drygt 90 procent vatten och är därför bra för att vi ska få i oss tillräckligt med väska när det är varmt. Innehållet av vitamin A, B6 och C-vitamin ger näring till att huden. Vattenmelon har även en renade effekt och bidrar till att föra ut överskottsvätska och bidrar till sårläkning.
I den här efterrätten finns även clementiner som är rika på vitamin C.
Toppa gärna med valnötter som innehåller fettsyran omega-3, vitamin B6 som är bra för ämnesomsättningen och magnesium som bidar till god hälsa. Och vill du så ta en klick grädde.