För att ge en förnimmelse av varmare och soligare dagar fortsätter jag på samma tema som i min matkrönika förra månaden, medelhavsmat som passar bra till grillat.
Idag är det min kärlek till den grekiska maten som får sätta tonen. Jag har under de senaste tio åren besökt den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust många gånger.
Där har jag på en av mina favoritrestauranger fått en liten skål med Black Eye-bönor smaksatta med rejält med olivolja, citrus och dill före maten.
Jag gör den ofta här hemma, den är både ett härligt semesterminne och ett väldigt smakfyllt sätt att få in en daglig dos prebiotika i vardagsmaten.
Salladen passar förutom till grillat även på meze/tapasbufféer eller som ett gott proteintillskott i en matig sallad.
Receptet blev så lyckat så det har även fått vara med i en av mina kokböcker, du hittar det i Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv.
Grekisk bönsallad 8–10 portioner
6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)
1 dl finhackad dill
1 dl kallpressad olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime
1-2 tsk salt
Gör så här:
Tvätta skalet på citrusfrukten väl, torka torrt innan du river skalet.
Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.
Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.
Salladen håller sig flera dagar i kylen, receptet kan enkelt halveras om du lagar den bara till dig själv.
Ät, njut och må gott!
Recept och text: Birgitta Höglund