Jag är så glad och tacksam över att mina föräldrar tog med mig och min syster ut på bärplockning i de stora skogarna runt vårt hem i norra Dalarna, att ta vara på alla godsaker från naturen är ett intresse som sen följt mig genom livet.

Jag ser till att ha en påse eller burk med i fickan när jag går ut i skogen så här års, alltid hittar jag några bär att plocka med hem som gratis godis.

Jag får frisk luft, motion och håller matkostnaderna nere på en och samma gång, kan det blir bättre?

Idag bjuder jag på en dessert som mamma ofta gjorde när jag var liten, mandelmusslor fyllda med bär och vispad grädde.

Receptet kommer från E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt" skriven med doktor Annika Dahlqvist. Bilden är tagen av Mikael Eriksson.

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör/ghee/kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

1 msk valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och vald sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Fyll med vispad grädde/kokosgrädde och bär.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

De går fint att frysa in, fräscha på dem på gallret i 5 minuter på 175 grader när de tinat.