Att äta en deciliter nötter per dag är nyttigt och även om nötter innehåller mycket kalorier så behöver du inte oroa dig för en viktuppgång av bara en deciliter.

Här kommer några av de vanligaste nötterna och tips på användning.

1. Cashewnötter

I cashewnötter finns mycket zink som bland annat är bra för huden och sårläkning. Nöten innehåller också magnesium och folsyra och kan höja ett lågt blodvärde. Cashewnötter har en söt smak och den kan du rosta i stekpannan för att förhöja smaken och är vanligt i asiatiska rätter.

2. Hasselnötter

Innehåller en del järn, magnesium, kalium och E-vitamin som är bra för huden. Hasselnötter är också rika på krom och kan därför hantera blodsockret. De är goda att hacka och ha på glass. Om du rostar dem i ugn blir de spröda och smaken förhöjs.

3. Jordnötter

Är rika på E-vitamin, magnesium och B1- och B3-vitaminer. Dessa ämnen främjar ämnesomsättningen, hormonproduktionen och skyddar mot kognitiva försämringar. Är gott att hacka och lägga i en nudelrätt och förstås äta som snacks.

4. Mandlar

En nöt som vi förknippar med julen och i glöggen. Mandeln är rik på B- och E-vitaminer, den innehåller också mineraler som fosfor, järn, kalcium, magnesium, selen och zink och har därför särskilt bra effekt på hjärtat. Är gott i grytor och rostade med salt.

5. Paranötter

En paranöt per dag gör att du får i dig dagsdosen av selen som är inblandad i en rad viktiga processer i kroppen. Paranöten innehåller även fibrer, folat, järn, magnesium och lite socker. Kan skydda mot för tidigt åldrande och hjärt- och kärlsjukdomar. Gott att bara tugga på som snacks.

6. Pekannötter

Pekannöten är en riktig delikatess. Nöten innehåller mest antioxidanter av alla nötter, och om du behåller det bruna skalet så innebär det ännu mer antioxidanter. Den innehåller också zink, tiamin och mineralerna zink och magnesium. Är goda att ha i bakverk och desserter.

7. Valnötter

Är rika på omega-3 fetter och därför bra mat för dig som inte äter fisk. Du får även i dig en hel del B6-vitaminer som stödjer bildandet av röda blodkroppar. I valnötter finns även rikligt med magnesium. Är goda i sallader och på desserter.

En god idé är att hacka olika nötter och förvara dem i en glasburk för att ha till frukost och strö på yoghurten.