När du ser marknadsföring om kollagen så handlar den information i de allra flesta fall om att kollagen är bra för huden, håret och naglarna. Det vill säga kollagen lyfts fram som ett skönhetselixir som bevarar styrka i håret och naglarna och gör att din hud bibehåller spänst och fräschör.

Kollagen är ett protein och en av kroppens viktiga byggstenar. Proteinet ger stadga och struktur i kroppens vävnader och fungerar lite som ett klister som håller ihop oss.

En tredjedel av allt protein som finns i kroppen består av kollagen, som också finns i skelett och brosk. 70 procent av din hud består av kollagen och det är när den kroppsegna produktionen av kollagen avtar som huden i framför allt ansiktet blir slappare. Och det är ju då vi gärna fyller på med kollagen för att motverka att det hänger i ansiktet.

De vanligaste typerna av kollagen räkans som 1, 2 och 3. Kollagen typ och 3 verkar i hud, hår, naglar, ben och muskler medan kollagen typ 2 mest håller till brosk och leder.

MATEN SOM INNEHÅLLER KOLLAGEN

Redan i 25-års åldern börjar kroppens egen produktion av kollagen att minska. Förutom att rynkor uppstår och att det hänger i ansiktet så kan du börja att känna dig stelare.

Förutom att vi förlorar kollagen när vi blir äldre så bidrar för mycket solande till att kollagenproduktionen kan avta snabbare. Miljöföroreningar är en annan faktor och rökare ser ofta ut som russin i ansiktet när de nått pensionsåldern.

Fisk, nötkött och kyckling är rika på kollagen, men vill man inte äta det så finns det gott om kollagen i broccoli, kål, spenat och spannmål. Vitamin C nämns ofta som en viktig del i att öka på kollagennivån i kroppen. C-vitamin behövs för kollagenbildningen.

FAKTORER ATT TA IN

Kanske har du också stött på ordet hydrolyserat när du läst om kollagen. Det betyder kollagenet har brutits ner till betydlig mycket mindre dela för att kroppen lättare ska ta upp det. Det vill säga man vill ju att kollagenet ska nå fram till ställen i kroppen där det gör nytta.

Maten du äter påverkar också din huds struktur och dina leder. Medelhavskosten anses idag som den mest hälsofrämjande och du gör klokt i att undvika socker och ultraprocessade livsmedel för att bibehålla kroppens fräschör upp i åren.

Stress och dålig sömn kan också påverka hudens struktur, men det vet alla som är äldre att en tid av stress och sämre sömn syns tydligt i ansiktet.

Kollagen gör goda gärningar och bidrar till ditt välmånde – så se över hur du kan motverka minskningen av kollagen.