Intresset för hälsa, både den inre och yttre hälsan ökar. En bransch som kraftigt ökat är skönhetsindustrin och försäljningen av hudvårdsprodukter. Det finns tusentals produkter och hundratals märken att välja mellan. 

Behöver vi verkligen allt det här? Och hur gjorde vi förr när produkterna inte fanns?

Historiskt sett har vi människor velat smycka oss och göra oss vackra. Den egyptiska kvinnliga faraon Kleoptra sägs ha badat i sur mjölk för att släta ut och återfukta huden. Syrad mjölk används idag i hudkrämer för ansiktet.

Men det var först under 1900-talet som produktionen av hudvård började ta fart och tycktes behövas. Idag när vi lever urbana liv med mycket miljögifter omkring oss det som påverkar huden mest negativt. Men kombinationen av stress, dålig sömn och processade livsmedel är också krafter som har inverkan på huden.

SERUM INNEHÅLLER MER AKTIVA ÄMNEN

Man brukar prata om att det finns några viktiga produkter som är basen i skönhetsvård. Det är en bra rengöring, en dag- och en nattkräm samt en ögonkräm. Och så finns serum. Det är en produkt som sällan behövs för en ung hud, men i takt med att huden åldras kan serum bli den extra näringen som behövs för att bibehålla fukten i ansiktet.

När vi blir äldre förlorar huden mer av sin elasticitet, men det är en den av den naturliga åldringsprocessen. Genom att ge huden fukt kan vi bromsa den processen lite grand.

Serum innehåller högre koncentrationer av aktiva ingredienser än vad en dag- och nattkräm gör. Man kan säga att serum bidrar till att förstärka hudkrämen. Ett serum tränger ner djupare i huden och bidrar till att fylla ut fina linjer och rynkor. Serum kan återfukta de djupare skikten i överhuden.

HYALURONSYRA BINDER VATTEN

Konsistensen på ett serum är gel liknande och huden absorberar serum snabbt. Du lägger på ett serum efter rengöringen och innan dag- eller nattkrämen.

Om huden känns glåmig och livlös kan serum göra riktigt mycket nytta. Återfuktningen bidrar också till att huden får tillbaka sin lyster.

Serum innehåller ofta hyaluronsyra. Det är en sockermolekyl som finns i naturligt i huden. Dess uppgift är att binda vatten i huden men också i andra delar av kroppen som exempelvis lederna. Hyaluronsyra kan binda upp till 1000 gånger sin vikt i vatten och är därför en bra fuktgivare och fuktbevarare. När du använder ett serum med hyaluronsyra så ger det en smidigare och fastare hud.

SERUM MINSKAR PIGMENTFLÄCKAR

Efter många av år solbadande uppstår ofta pigmentfläckar eller åldersfläckar. De kan komma överallt på kroppen och täcka större områden. Får man dem i ansiktet kan serum förebygga, mildra och ibland kan du helt bli av med de mörkare fläckarna.

Vill du få bort dina pigmentfläckar ska du leta efter ett serum med C-vitamin. Vitamin C har även en visad effekt på ärr och akne. Det kan också stimulera kollagenproduktionen. Kollagen är precis som hyaluronsyra något våra kroppar producerar själva, men även kollagenproduktionen minskar när vi blir äldre. Kollagen ger struktur, styrka och stöd runt om i hela kroppen. Det kan liknas vid ett klister som håller ihop allting.

Det finns också serum med exfolierande effekt. Det betyder att de innehåller syror som avlägsnar gamla hudceller och efter att de är borta känns huden mjukare.

SERUM FÖR ALLA HUDTYPER

När du applicerar serum ska du inte ta för mycket för då blir huden kladdig och klibbig. Storleken av en ärta är ett bra riktmärke.

Vissa serum är mer aktiva än andra och ett sådant serum behöver du inte mer än en gång per dag. Ett fuktgivande serum kan du använda både morgon och kväll.

Vilket serum just du behöver beror på din hudtyp och behov.

Har du torr hud kan för aktiva serum irritera huden. Leta efter serum med E-vitamin och niacinamid som är en form av B-vitamin. Vid känslig hud kan till exempel grönt te-extrakt och resveratrol minska rodna, lugna och skydda huden. Har du akne kan serum med C-vitamin och retinol (A-vitamin) vara det bästa.

Om du tycker att det är svårt att välja bland alla produkter så ta hjälp av en hudterapeut som kan göra en bedömning av din hud och ge dig rekommendationer.

När det gäller hudprodukter är dyrast inte alltid bäst, det finns bra produkter till vettiga priser, även om serum oftast är dyrare än en dagkräm.